Intervju: Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš

danas.rs (R. Popović) 24. октобар 2014. године Политика Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Predsednik opštine Nova Varoš, Dimitrije Paunović

Dimitrije Paunović o rezultatima i planovima lokalne vlasti

Prvog maja 2015. nekadašnji RH Centar na Zlataru biće pušten u rad na neodređeno vreme kao objekat multifunkcionalnog tipa. Prema ugovoru o poslovno - tehničkoj saradnji, koji će uskoro potpisati predstavnici Fonda PIO, Zdravstvenog centra Užice i Turističko-sportskog centra „Zlatar“, u objektu će pružati zdravstvene, sportsko-rehabilitacijske i turističko-ugostiteljske usluge, od kojih bi na godišnjem nivou mogao biti ostvaren prihod od oko 65 miliona dinara. 

Pod okriljem bivšeg Zavoda počeće da radi i centar za hemodijalizu, kao i odeljenje beogradskog Zavoda za sport i sportsku medicinu. Fond PIO, kao vlasnik objekta, do kraja ove godine investiraće 15 miliona dinara u neophodnu sanaciju krovne konstrukcije, najavljuje predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, odgovarajući na pitanje kakav je ishod pregovora čelnika lokalne vlasti i četiri resorna ministra, a na temu ponovnog pokretanja rada nekadašnje Specijalne bolnice

-Prve dve godine vašeg mandata obeležila su velika ulaganja u turizam, kako na polju promocije, tako i u infrastrukturu. Kakvi su efekti i planovi za naredni period vezani za ovu privrednu granu?

- Investiranje u turizam je proces sa dugoročnom vizijom, ali da ima i odličnih kratkoročnih efekata možda najbolje ilustruje podatak da je u leto 2012. u zlatarskom kraju ostvareno 2.500 noćenja, a u istom periodu ove godine ta cifra je gotovo desetostruko veća - oko 20.000. Cilj je da narednu letnju sezonu završimo sa bilansom od 45.000 noćenja. Pokazali smo i građanima i državi da smo sposobni da pokrenemo „Panoramu“ i Centar, što je bila inicijalna kapisla da svoje kapacitete popune i vlasnici privatnih turističkih objekata. Nije nam bila namera da se kao opština bavimo klasičnim profitom i biznisom, već da indirektno podstaknemo potrošnju kako bi korist imalo i lokalno stanovništvo. Što se tiče daljeg ulaganja, prikočićemo sa investicijama u ovoj oblasti, prepuštajući taj teren investitorima.

-Stiče se utisak da ste se poslednjih meseci fokusirali na unapređenje poljoprivrede. Šta u perspektivi poljoprivredni proizvođači mogu očekivati od opštine?

-Ideja je da rehabilitujemo model zadrugarstva kako bi poljoprivrednicima pomogli da reše jedan od ključnih problema - plasman proizvoda. Opština je već odblokirala zadružnu imovinu u Božetićima, prevela je u javnu svojinu, a nedavno smo inicirali i osnivanje ZZ „Borovita glavica“. Planiramo formiranje sabirno-preradnog centra mleka, kako bi u saradnji sa nekom od uspešnijih srpskih mlekara organizovali najpre otkup mleka, odnosno, proizvodnju sira, a potom i plasman na tržište po povoljnim cenama. Opština će kao posrednik podsticati i povećanje stočnog fonda, sa idejom da poljoprivredna udruženja od velikih domaćih proizvođača otkupljuju kvalitetna, umatičena grla i po subvencionisanim cenama prodaju poljoprivrednicima koji žele da počnu biznis u ovom segmentu agrara ili prošire postojeći stočni fond. Okosnica našeg rada biće da kroz model uspešnog funkcionisanja zadruga i poljoprivrednih udruženja, za čije aktivnosti ćemo u 2015. opredelili oko 20 miliona dinara, povratimo poljuljano poverenje naših proizvođača.

-Žitelji sela vam zameraju da ste izgradnju putne infrastrukture zanemarili pravdajući se besparicom, a na drugoj strani previše ulagali u, recimo, turizam ili subvencije za zapošljavanje.

- Od jula 2012. do oktobra 2014 (otkako je SNS formirala lokalnu vlast) asfaltirano je i rehabilitovano više od 27 kilometara opštinskih i regionalnih putnih pravaca, izgrađeno 10 gradskih ulica i 25 kilometara atarskih puteva. Ovi investicioni poduhvati, finansirani iz državne i opštinske „kase“, vredni su skoro 260 miliona dinara. Istina je da smo tokom ove godine uložili znatno manje sredstava nego u prethodne dve, ali je to bilo optimalno u uslovima besparice i slabog punjenja budžeta.

-Kad već pominjete zapošljavanje, kako komentarišete kritike opozicije da ste meru subvencionisanja poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta pretvorili u lakrdiju?

-Opozicija gotovo sve poteze vlasti dočekuje „na nož“ , kao što je to bio slučaj i sa opštinskim programom mera aktivnog zapošljavanja, inače, jednog od najuspešnijih u Srbiji, zahvaljujući kojem smo u protekle nepune dve godine zaposlili oko 300 nezaposlenih Novovarošana. Da su ove kritike još samo jedan „pucanj u prazno“ najbolje demantiju podaci NSZ o trendu stope nezaposlenosti u opštini Nova Varoš od početka prošle do kraja avgusta ove godine - tako je u januaru 2013. bilo 2.711 nezaposlenih, dok je taj broj do avgusta 2014. smanjen na 2.390.

-U javnosti se često čuju i kritike na rad pojedinih opštinskih javnih preduzeća, ustanova, administracije... Kako ocenjujete njihov učinak?

-Nisam u potpunosti zadovoljan, uvek može bolje, stalno insistiram na tome da i nosioci vlasti i opštinski činovnici moraju sa više pažnje osluškivati probleme i potrebe građana. Mislim, ipak, da su se stvari u ovom segmentu bitno promenile na bolje u odnosu na nasleđenu situaciju, kako na polju efikasnosti administracije, tako i u suštinskom delovanju pojedinih opštinskih službi i javnih preduzeća. Kao dobar primer izdvojio bih Turističko-sportski centar, koji je od jedne parazitske kancelarije, postao institucija respektovana u turizmu. Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj, zahvaljujući ljudskim potencijalima, izraslo je u efikasnu i modernu službu - prava je kopča privrede, opštine i civilnog sektora. Izuzetno sam zadovoljan i rezultatima postignutim u novovaroškom zdravstvu, kao i u segmentu socijalne politike. Nisam zadovoljan radom i menadžmentom Komunalnog preduzeća „3. septembar“, koje nema kapacitet za rešavanje komunalnih problema

-Opozicija tvrdi da nikad nisu bili gori odnosi na relaciji vlast-opozicija, a vaše ponašanje u lokalnom parlamentu ocenjuju kao bahato. Čuju se i primedbe da ste sebi prigrabili najveći „kolač“ vlasti i da niste timski igrač.

-Opozicija se žali na lošu komunikaciju jer je u poziciji opozicije. I SNS dok je bila u opoziciji, smatrala je da su ti odnosi dramatični i katastrofalni, a krivce je videla u strankama vladajuće koalicije. Ali, to je deo političkog folklora na koji smo već navikli. Ne ponašam se bahato, samo ne dozvoljavam da skupštinsku govornicu pojedinci zloupotrebljavaju iznoseći neistine, čak i teške uvrede izrečene sa namerom da uruše lični i kredibilitet funkcije koju obavljam. Nije tačno da nemam tim. Sve službe, preduzeća, ustanove, koalicioni partneri - svi smo mi tim. Ja jesam kreator ideja i pokretačka snaga, za to sam i dobio mandat građana, ali daleko od toga da je sva vlast i moć skoncentrisana u mojim rukama.

Sa tunela skinuta vojna tajna

Osim sportske dvorane u centru grada, Opština Nova Varoš zainteresovana je i za upravljanje nad vojnim tunelom u Bistrici i obližnjom mini-hidroelektranom.

- Aktuelizovali smo ovu temu jer je Vojska Srbije, nakon punih devet godina od pokretanja opštinske inicijative, skinula oznaku vojne tajne sa ovog objekta, čija je gradnja počela pre 28. godina i zbog nedostatka novca prekinuta 1996. Time su se stvorili uslovi da intenziviramo kontakte sa Ministarstvom energetike i republičkom Direkcijom za robne rezerve (jer je tunel svojevremeno bio planiran za skladištenje nafte i naftnih derivata i robnih rezervi) od kojih smo ovih dana dobili odgovor da oni nemaju nameru da ovakve ideje sprovedu u delo. Sa druge strane, opština bi od ovih objekata mogla da ostvari značajan prihod privodeći ga nameni kao magacinski prostor za skladištenje krompira i druge robe ili eventualno pokretanje neke proizvodnje, dok bi osposobljavanjem i puštanjem u rad mini-hidroelekrane mogli da nadomestimo troškove vezane sa funkcionisanje gradskog sistema vodosnabdevanja, javne rasvete i slično, ističe Paunović.

Mogući vanredni lokalni izbori

Da li će žitelji novovaroškog kraja na proleće ponovo na birališta i da li je tačna informacija da uskoro napuštate kormilo opštine i odlazite na drugu funkciju?

- Moguće je da dođe do raspisivanja vanrednih lokalnih izbora. To je bila moja ideja, koju sam predočio stranačkoj centrali i još uvek čekam eventualno „zeleno svetlo“ da sprovedemo izbore „kad im vreme nije“. Mislim da je za proveru volje birača uvek pravo vreme i da bi maj bio idealan termin. Ne izazivam krizu vlasti da bih zaseo u neku udobniju fotelju (gde god da odem, ako odem, Nova Varoš mi je prioritet) već lično smatram da građani zaslužuju da ih pitamo da li smo u protekle dve i po godine valjano radili ili ne. Istina je da imamo stabilnu odborničku većinu, zadovoljavajuće odnose unutar koalicije, odlično uporište u republičkoj vlasti, ali, trebalo bi pružiti biračima priliku da daju svoj sud. A i opozicija se mnogo unervozila, te pretpostavljam da bi i njima ovakav scenario najviše odgovarao.


Vašu ocenu dosadašnjeg rada lokalne samouprave i budućih planova možete ostaviti u komentarima ispod.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ekonomija nova varoš dimitrije paunović predsednik


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.