Intervju: Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš

danas.rs (R. Popović) 24. октобар 2014. године Политика Економија Друштво Коментари

Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš Predsednik opštine Nova Varoš, Dimitrije Paunović

Dimitrije Paunović o rezultatima i planovima lokalne vlasti

Prvog maja 2015. nekadašnji RH Centar na Zlataru biće pušten u rad na neodređeno vreme kao objekat multifunkcionalnog tipa. Prema ugovoru o poslovno - tehničkoj saradnji, koji će uskoro potpisati predstavnici Fonda PIO, Zdravstvenog centra Užice i Turističko-sportskog centra „Zlatar“, u objektu će pružati zdravstvene, sportsko-rehabilitacijske i turističko-ugostiteljske usluge, od kojih bi na godišnjem nivou mogao biti ostvaren prihod od oko 65 miliona dinara. 

Pod okriljem bivšeg Zavoda počeće da radi i centar za hemodijalizu, kao i odeljenje beogradskog Zavoda za sport i sportsku medicinu. Fond PIO, kao vlasnik objekta, do kraja ove godine investiraće 15 miliona dinara u neophodnu sanaciju krovne konstrukcije, najavljuje predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, odgovarajući na pitanje kakav je ishod pregovora čelnika lokalne vlasti i četiri resorna ministra, a na temu ponovnog pokretanja rada nekadašnje Specijalne bolnice

-Prve dve godine vašeg mandata obeležila su velika ulaganja u turizam, kako na polju promocije, tako i u infrastrukturu. Kakvi su efekti i planovi za naredni period vezani za ovu privrednu granu?

- Investiranje u turizam je proces sa dugoročnom vizijom, ali da ima i odličnih kratkoročnih efekata možda najbolje ilustruje podatak da je u leto 2012. u zlatarskom kraju ostvareno 2.500 noćenja, a u istom periodu ove godine ta cifra je gotovo desetostruko veća - oko 20.000. Cilj je da narednu letnju sezonu završimo sa bilansom od 45.000 noćenja. Pokazali smo i građanima i državi da smo sposobni da pokrenemo „Panoramu“ i Centar, što je bila inicijalna kapisla da svoje kapacitete popune i vlasnici privatnih turističkih objekata. Nije nam bila namera da se kao opština bavimo klasičnim profitom i biznisom, već da indirektno podstaknemo potrošnju kako bi korist imalo i lokalno stanovništvo. Što se tiče daljeg ulaganja, prikočićemo sa investicijama u ovoj oblasti, prepuštajući taj teren investitorima.

-Stiče se utisak da ste se poslednjih meseci fokusirali na unapređenje poljoprivrede. Šta u perspektivi poljoprivredni proizvođači mogu očekivati od opštine?

-Ideja je da rehabilitujemo model zadrugarstva kako bi poljoprivrednicima pomogli da reše jedan od ključnih problema - plasman proizvoda. Opština je već odblokirala zadružnu imovinu u Božetićima, prevela je u javnu svojinu, a nedavno smo inicirali i osnivanje ZZ „Borovita glavica“. Planiramo formiranje sabirno-preradnog centra mleka, kako bi u saradnji sa nekom od uspešnijih srpskih mlekara organizovali najpre otkup mleka, odnosno, proizvodnju sira, a potom i plasman na tržište po povoljnim cenama. Opština će kao posrednik podsticati i povećanje stočnog fonda, sa idejom da poljoprivredna udruženja od velikih domaćih proizvođača otkupljuju kvalitetna, umatičena grla i po subvencionisanim cenama prodaju poljoprivrednicima koji žele da počnu biznis u ovom segmentu agrara ili prošire postojeći stočni fond. Okosnica našeg rada biće da kroz model uspešnog funkcionisanja zadruga i poljoprivrednih udruženja, za čije aktivnosti ćemo u 2015. opredelili oko 20 miliona dinara, povratimo poljuljano poverenje naših proizvođača.

-Žitelji sela vam zameraju da ste izgradnju putne infrastrukture zanemarili pravdajući se besparicom, a na drugoj strani previše ulagali u, recimo, turizam ili subvencije za zapošljavanje.

- Od jula 2012. do oktobra 2014 (otkako je SNS formirala lokalnu vlast) asfaltirano je i rehabilitovano više od 27 kilometara opštinskih i regionalnih putnih pravaca, izgrađeno 10 gradskih ulica i 25 kilometara atarskih puteva. Ovi investicioni poduhvati, finansirani iz državne i opštinske „kase“, vredni su skoro 260 miliona dinara. Istina je da smo tokom ove godine uložili znatno manje sredstava nego u prethodne dve, ali je to bilo optimalno u uslovima besparice i slabog punjenja budžeta.

-Kad već pominjete zapošljavanje, kako komentarišete kritike opozicije da ste meru subvencionisanja poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta pretvorili u lakrdiju?

-Opozicija gotovo sve poteze vlasti dočekuje „na nož“ , kao što je to bio slučaj i sa opštinskim programom mera aktivnog zapošljavanja, inače, jednog od najuspešnijih u Srbiji, zahvaljujući kojem smo u protekle nepune dve godine zaposlili oko 300 nezaposlenih Novovarošana. Da su ove kritike još samo jedan „pucanj u prazno“ najbolje demantiju podaci NSZ o trendu stope nezaposlenosti u opštini Nova Varoš od početka prošle do kraja avgusta ove godine - tako je u januaru 2013. bilo 2.711 nezaposlenih, dok je taj broj do avgusta 2014. smanjen na 2.390.

-U javnosti se često čuju i kritike na rad pojedinih opštinskih javnih preduzeća, ustanova, administracije... Kako ocenjujete njihov učinak?

-Nisam u potpunosti zadovoljan, uvek može bolje, stalno insistiram na tome da i nosioci vlasti i opštinski činovnici moraju sa više pažnje osluškivati probleme i potrebe građana. Mislim, ipak, da su se stvari u ovom segmentu bitno promenile na bolje u odnosu na nasleđenu situaciju, kako na polju efikasnosti administracije, tako i u suštinskom delovanju pojedinih opštinskih službi i javnih preduzeća. Kao dobar primer izdvojio bih Turističko-sportski centar, koji je od jedne parazitske kancelarije, postao institucija respektovana u turizmu. Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj, zahvaljujući ljudskim potencijalima, izraslo je u efikasnu i modernu službu - prava je kopča privrede, opštine i civilnog sektora. Izuzetno sam zadovoljan i rezultatima postignutim u novovaroškom zdravstvu, kao i u segmentu socijalne politike. Nisam zadovoljan radom i menadžmentom Komunalnog preduzeća „3. septembar“, koje nema kapacitet za rešavanje komunalnih problema

-Opozicija tvrdi da nikad nisu bili gori odnosi na relaciji vlast-opozicija, a vaše ponašanje u lokalnom parlamentu ocenjuju kao bahato. Čuju se i primedbe da ste sebi prigrabili najveći „kolač“ vlasti i da niste timski igrač.

-Opozicija se žali na lošu komunikaciju jer je u poziciji opozicije. I SNS dok je bila u opoziciji, smatrala je da su ti odnosi dramatični i katastrofalni, a krivce je videla u strankama vladajuće koalicije. Ali, to je deo političkog folklora na koji smo već navikli. Ne ponašam se bahato, samo ne dozvoljavam da skupštinsku govornicu pojedinci zloupotrebljavaju iznoseći neistine, čak i teške uvrede izrečene sa namerom da uruše lični i kredibilitet funkcije koju obavljam. Nije tačno da nemam tim. Sve službe, preduzeća, ustanove, koalicioni partneri - svi smo mi tim. Ja jesam kreator ideja i pokretačka snaga, za to sam i dobio mandat građana, ali daleko od toga da je sva vlast i moć skoncentrisana u mojim rukama.

Sa tunela skinuta vojna tajna

Osim sportske dvorane u centru grada, Opština Nova Varoš zainteresovana je i za upravljanje nad vojnim tunelom u Bistrici i obližnjom mini-hidroelektranom.

- Aktuelizovali smo ovu temu jer je Vojska Srbije, nakon punih devet godina od pokretanja opštinske inicijative, skinula oznaku vojne tajne sa ovog objekta, čija je gradnja počela pre 28. godina i zbog nedostatka novca prekinuta 1996. Time su se stvorili uslovi da intenziviramo kontakte sa Ministarstvom energetike i republičkom Direkcijom za robne rezerve (jer je tunel svojevremeno bio planiran za skladištenje nafte i naftnih derivata i robnih rezervi) od kojih smo ovih dana dobili odgovor da oni nemaju nameru da ovakve ideje sprovedu u delo. Sa druge strane, opština bi od ovih objekata mogla da ostvari značajan prihod privodeći ga nameni kao magacinski prostor za skladištenje krompira i druge robe ili eventualno pokretanje neke proizvodnje, dok bi osposobljavanjem i puštanjem u rad mini-hidroelekrane mogli da nadomestimo troškove vezane sa funkcionisanje gradskog sistema vodosnabdevanja, javne rasvete i slično, ističe Paunović.

Mogući vanredni lokalni izbori

Da li će žitelji novovaroškog kraja na proleće ponovo na birališta i da li je tačna informacija da uskoro napuštate kormilo opštine i odlazite na drugu funkciju?

- Moguće je da dođe do raspisivanja vanrednih lokalnih izbora. To je bila moja ideja, koju sam predočio stranačkoj centrali i još uvek čekam eventualno „zeleno svetlo“ da sprovedemo izbore „kad im vreme nije“. Mislim da je za proveru volje birača uvek pravo vreme i da bi maj bio idealan termin. Ne izazivam krizu vlasti da bih zaseo u neku udobniju fotelju (gde god da odem, ako odem, Nova Varoš mi je prioritet) već lično smatram da građani zaslužuju da ih pitamo da li smo u protekle dve i po godine valjano radili ili ne. Istina je da imamo stabilnu odborničku većinu, zadovoljavajuće odnose unutar koalicije, odlično uporište u republičkoj vlasti, ali, trebalo bi pružiti biračima priliku da daju svoj sud. A i opozicija se mnogo unervozila, te pretpostavljam da bi i njima ovakav scenario najviše odgovarao.


Vašu ocenu dosadašnjeg rada lokalne samouprave i budućih planova možete ostaviti u komentarima ispod.

Oznake: politika ekonomija nova varoš dimitrije paunović predsednik


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.