Миланка Тртовић из Комарана представила је свој производ на другом Балканском фестивалу сира
Београдски гурмани окупили су се минулог викенда на другом Балканском фестивалу сира одржаном у Миксер хаусу у Карађорђевој улици. Посетиоци су се шетали између штандова на којима су се представили произвођачи белог мрса из Србије, Црне Горе и Македоније, а специјални гост ове манифестације били су произвођачи Јоркшира.
У багремовој или кестеновој кори, са племенитим плеснима, са бадемом, црним тартуфима, мирођијом, од крављег, овчјег, козјег, па чак и бивољег млека...било је сирева за све укусе.
Међу онима који су своје производе представили у Београду била је и наша суграђанка Миланка Тртовић, овлашћени произвођач златарског сира који се од скоро налази на листи производа са заштићеним географским пореклом. Љубитељи традиционалне рецептуре за справљање сира уживали су за Миланкиним штандом пробајући и паприке у павлаци и паприке пуњене сиром.
- Златарски сир је специфичан због начина производње и због свог порекла, односно поднебља са кога долази. Флористички састав земљишта сиру даје укус, квалитет и топљивост при жвакању- рекла је Миланка и додала да се овај производ одликује посебном дебљином кришке од 1, 5 до 2 центиметра, и вечичином 10 до 12 центиметара.
Планинка из Комарана објаснила је и да је најтежа фаза у справљању сира његово одржавање, при чему се мора обратити пажња да се производ све време чува у саламури и на одговарајућој температури.
Осим Миланке која се сама организовала и пријавила на фестивал, у Миксеру није било других произвођача сира са Златара. Према њеним речима, то је велика грешка, јер су овакве прилике прави начин да се производи представе људима који би се уверили у њихов квалитет и постали купци.
Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.
Коментари
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.