5. oktobar 14 godina kasnije: Gde su danas glavni akteri? (video)

glaszapadnesrbije.rs 05. октобар 2014. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo 5. oktobar 2000. godine - Protest ispred Narodne skupštine

Prošlo je 14 godina od petooktobarske revolucije. Nada više miliona ljudi da su promene u okviru novog političkog sistema moguće je pretvorena u agoniju. Mnogi su mišljenja da je po onoj narodnoj, „Kurta zamenio Murtu“.

Demostracija, lupanja u šerpie i Otpora danas se mnogi sećaju, a drugi se kaju što su učestvovali u svemu tome. Mnoge je otreznila, kako je nazivaju, pljačkaška privatizacija, koja je na hiljade radnika ostavila bez posla. Sa druge strane samo mali broj radio je šta je hteo i naglo se obogatio. Kvazi bizmismeni kupovali su bez para i po nekoliko preduzeća, radnike ostavljali na ulici a imovinu švercovali.

Ipak, mora se priznati da je za sve to kriva većina, koja je predvođena tadašnjim liderima DOS-a preuzela vlast od tadašnjeg režima kojem se moglo štošta zameriti, od korupcije i nedaća, koji su zadesili naše podneblje, pa nadalje. Istine radi bez namere da se bilo ko optužuje, danas uoči 5. oktbra, prilika je da se podsetimo ko su bili predvodnici revolucije ali i poruke Slobodana Miloševića prilikom priznavanja pobede DOS-a.

Najžilaviji Rasim i Veljo

Prvi posleratni demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije. Mnogi su mišljenja da je upravo on jedini položio život i svoje političke ideje na putu ka demokratizaciji zemlje, mada ima i onih koji smatraju da je taj proces tim činom zaustavljen.

Vojislav Koštunica, političar koji je jedini uspeo da parira tadašnjem lideru SPS Slobodanu Miloševiću, predsednik DSS-a,bivši predsednik Jugoslavije i premijer Srbije, povukao je se iz politike i sa čela stranke.

Nekadašnji lider G17 plus Miroljub Labus povukao se iz javnosti nakon obavljanja funkcije vicepremijera Vlade Srbije zbog, kako je tada rekao, neispunjenih obećanja u vezi sa evropskim integracijama. 

Posle Labusovog odlaska, vođenje stranke preuzima tadašnji ministstar finansija Mlađan Dinkić međutim on i njegova partija nakon majskih izbora politički više gotovo da ne postoje.Dinkić se povukao a stranka je u rasulu.

Nebojša Čović, lider Demokratske alternative i potpredsednik u vladi Zorana Đinđića, danas se bavi biznisom.

Velimir Ilić, koji je predvodio kolonu Čačana 5. oktobra, pokazao se kao naj žilaviji političar iako često osporavan. Posle dva ministarska mandata, fotelju zamenio poslaničkom stolicom, a nakon prošlih izbora ponovo se našao u vladi Aleksandra Vučića.

Ipak lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić za nijansu je izdržljiviji od Ilića. Od demokratskih promena 2000. ministar je u saveznim i republičkim vladama, bio zadužen je i za saradnju države sa Haškim tribunalom a trenutno je ministar u Vučićevoj vladi.

Dragoljub Mićunović svoj Demokratski centar kolektivno vratio u DS međutim stranku koju je osnovao pocepao je unutarstranački sukob pa se ona podelila. 

Čedomir Jovanović, zbog neslaganja sa partijskim stavovima DS-a, formirao je Liberalno-demokratsku partiju. Katastrofalan rezultat na poslednjim izborima nije bio dovoljan argument da napusti lidersku poziciju.

Bivši sindikalni lider Dragan Milovanović, posle odlaska sa vlasti, osnovao je Laburističku partiju, a za njega i njegovu stranku se od izbora 2003. godine više nije čulo.

Advokat Vladan Batić, predsednik Demhrišćanske stranke Srbije preminuo je pre nekoliko godina a stranka od tada gotovo da ne postoji.

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije politički takođe više politički ne postoji. U toj koaliciji bio je i Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine. 

Dragan Veselinov, nekadašnji šef Koalicije Vojvodina, podneo je ostavku na funkciju ministra poljoprtivrede 2003. pod velikim pritiskom javnosti, nakon što je njegov vozač usmrtio devojku u centru Beograda.To je reklo bi se bio njegov politički kraj.

I bivši ministar policije Dušan Mihajlović povukao se iz politike i nastavio da vodi preduzeće "Lutra", dok je lider Saveza vojvođanskih Mađara, Jožef Kasa, funkciju prepustio Ištvanu Pastoru. 

Goran Svilanović, nekadašnji predsednik Građanskog saveza Srbije i ministar spoljnih poslova, sada je član Ekonomskog komiteta UN za jugoistočnu Evropu. 

Tadašnji paredsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Momčilo Perišić optužen je u Hagu za ratne zločine, a iz političkog života izašao je pre toga zbog hapšenja i sumnje da je učestvovao špijunskoj aferi sa američkim diplomatom. 

Njegov kolega i lider Socijaldemokratije Vuk Obradović preminuo je početkom 2008 godine.

Govor Slobodana Miloševića uoči drugog kruga parlamentarnih izbora 2000. godine:

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.