Nova Varoš: Posao za 31 Novovarošanku

R. Popović 30. септембар 2014. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Model evropske fabrike – iz pogona Sanateksa (foto: R. Popović)

Sjeničko preduzeće „Sanateks“ jedno od dobitnika opštinske subvencije za otvaranje novih radnih mesta.

Opština Nova Varoš opredelila je iz budžeta za 2014. oko 15 miliona dinara za subvencionisanje poslodavaca koji otvaraju nova radna mesta. Novčani iznos od po 300.000 dinara po novozaposlenom licu sa evidencije tržišta rada do sada je dobilo 25 poslodavaca, čime je omogućeno zapošljavanje 80 Novovarošana, a do kraja realizacije ovog programa, biće uposleno još dvadesetak naših sugrađana. Na značajnu finansijsku podršku, ukupno vrednu 9,3 miliona dinara, ove i naredne godine moći će da računa i tekstilno preduzeće „Sanateks“ iz Sjenice, u čijim je proizvodnim halama na poslovima šivenja zasada uposlena  31 pripadnica ženskog pola iz  zlatarskog kraja.

Ova izuzetno uspešna firma, čiju okosnicu proizvodnog programa čine žensko intimno rublje i kućni tekstil, najuspešniji je izvoznik u Zlatiborskom okrugu. Preko 95 posto prihoda je aktivni strani novac, što je i razumljivo jer je gotovo u potpunosti usmerena na evropsko tržište – najviše ka Nemačkoj, kao partner čuvenoj robnoj marki „Trujumf“, inače, multinacionalnoj kompaniji koja širom sveta zapošljava preko 48.000 radnika. U dva fabrička pogona, smeštena u blizini centralne gradske zone na prostoru od oko 17.000 metara kvadratnih, šije se i žensko intimno rublje koje se u Sloveniji prodaje pod takođe čuvenom markom „Lisca“, a „Sanateks“ uspešno sarađuje i sa ariljskim „Jasmilom“. Vlasnik fabrike Meho Nišić u privatni biznis se upustio početkom 90-tih, u vreme kada je to u Srbiji bio pionirski posao. Počeo je u iznajmljenom objektu, sa nekoliko šivaćih mašina i isto toliko radnika, i za nešto više od jedne decenije uspeo je da napravi tekstilno čudo u ovom delu Republike. Danas ova porodična firma zapošljava 520 radnika, uglavnom žena, a osim upravne zgrade, dva pogona i voznog parka  u svom posedu ima i preko 1.000 savremenih mašina različitog profila. U njoj i oko nje sve je moderno, uređeno, standardizovano do poslednjeg detalja. Od ljubazng portira, do vlasnika i menadžmenta koji su fokusirani isključivo na biznis, ugovore, kvalitet robe, standarde i dobijanju „bitke“ i opstanku na inostranom tržištu.

Dimitrije Paunović i Novovarošanke zaposlene u firmi, nejvećem izvozniku u Zlatiborskom okrugu Dimitrije Paunović i Novovarošanke zaposlene u firmi, nejvećem izvozniku u Zlatiborskom okrugu

-Godišnji obim proizvodnje premašuje cifru od oko pet miliona evra. Mesečno se u našim fabričkim halama uradi oko 160.000 jedinica, od čega najviše za nemačkog partnera – oko 90.000. Ključ uspeha „Sanateksa“ je svakako izvozna orjentacija, a poslovna deviza zahvaljujući kojoj opstajemo je znanje, red, rad i disciplina. Ono što nam nedostaje je radna snaga i proširenje kapaciteta. Zato smo i uspostavili parterstvo sa Opštinom Nova Varoš sa vizijom da već sredinom naredne godine eventualno otvorimo pogon i u vašem gradu, u kojem bi uposlili optimalno pedesetak radnika. Krajnji ishod ove poslovne ideje zavisi od toga da li će Novovarošanke uposlene u Sjenici uspeti da se obuče na poslovima šivenja u meri da taj posao mogu samostalno da obavljaju - ističe Sanel Nišić, generalni menadžer „Sanateksa“, koji tvrdi da zaposleni redovno primaju platu, a da visina zarade zavisi od broja radnih dana, realizacije norme i učinka. On kaže i da su izuzetno zadovoljni  kako se odvija  saradnja sa opštinom Nova Varoš, posebno spremnošću i energičnošću njenog predsednika da podrži privatni sektor i zapošljava ljude.

U činjenicu da je fabrika Nišića pravo iznenađenje na ovim prostorima, posebno u uslovima kada je teksilna industrija već duže vreme „na kolenima“, uverio se i predsednik novovaroške opštine Dimitrije Paunović, koji je nedavno posetio ovu firmu i razgovarao sa poslovodstvom i našim sugrađankama koje u njoj rade. One su, generalno, zadovoljne uslovima rada, zaradama, kao i odnosom pretpostavljenih i prijemom u novu sredinu. Među Novovarošankama u „Sanateksu“ ima  i visoko obrazovanih kadrova, koje su zbog nemogućnosti  zaposlenja  u struci, pristale da obavljaju i poslove šivenja, na kojima, inače, nemaju nikakvog radnog iskustva.

- Otvaranje novih radnih mesta, privlačenje investicija  i podrška privredi ostaju prioriteti u radu aktuelne opštinske vlasti. Na ovom polju nastavićemo da delujemo i u perspektivi, kako u vidu finansijske podrške programu  podsticaja zapošljavanja, tako i svim resursima u imovini sa kojom opština raspolaže. Primer „Sanateksa“ uverava nas da smo na dobrom putu, i ovom preduzeću, kao i svim drugim potencijalnim ulagačima u zlatarski kraj, pružićemo snažnu  podršku i omogućiti što povoljnije uslove i ambijent za investiranje – kaže predsednik Paunović, koji, inače, tvrdi i da je spreman da sa pojedinim odbornicima opozicije (koji su subvencije poslodavcima okarakterisali kao „lakrdiju“ ) polemiše o efektima mera akcionog plana  zapošljavanja, ali samo na osnovu zvaničnih podataka NSZ o trendu stope nezaposlenosti u novovaroškom kraju u periodu od 1. januara prošle do kraja ove godine, otkako je počela njegova primena. – Ili je, možda, trebalo da nastavimo da primenjujemo model prethodne vlasti da ne radimo ništa na polju oživljavanja privrede i otvaranja novih radnih mesta, kako bi izbegli mogućnost da pogrešimo – kaže Paunović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

Oznake: ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.