Nova Varos: Manje prvaka, više predškolaca

danas.rs (R. Popović) 17. септембар 2014. године Коментари

Zlatarinfo logo Osnovna škola Živko Ljujić

U šest osnovnih škola na području opštine Nova Varoš ove jeseni u đačke klupe selo je 116 prvaka, što je za 17 manje nego lane, a za čak pedesetak u odnosu na broj upisanih u školskoj 2006/2007.

Ohrabruje, međutim, činjenica da je ove godine u odnosu na neki raniji period pozitivniji trend upisa mališana stasalih za pohađanje obaveznog predškolskog programa. Tako je od prvog septembra pri ovdašnjoj predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“ i njenim izdvojenim odeljenjima, kao i pri matičnim seoskim školama upisano ukupno 127 predškolaca - desetak više nego lane. 

Najviše đaka prvaka upisalo se u gradsku OŠ „Živko Ljujić“ - 93 (desetak manje nego lane). Ove jeseni isti broj prvaka kao prošle godine selo je u klupe božetićke OŠ „Knezovi Raškovići“ - ukupno šest, četvoro u izdvojenom odeljenju u Ljepojevićima i dvoje u matičnoj obrazovnoj ustanovi, kao i bistričke OŠ „Dobrica Rajić“ - troje mališana stasalih za polazak u prvi razred. Smanjenje učeničke populacije među prvačićima prisutno je ove godine u preostale tri seoske škole na teritoriji opštine Nova Varoš. Tako je u jasenovačkoj OŠ „Vuk Karadžić“ ove godine upisano je dvoje prvaka (jedno u Kućanima, jedno pri matičnoj školi) - dvoje manje nego lane. Broj prvaka prepolovljen je i u radoinjskoj OŠ „Gojko Drulović“ gde je u đačke klupe prvi put selo šest prvačića ( jedno upisano u matičnu školu, a po dvoje u izdvojenim odeljenjima u Kokinom Brodu i Negbini). U OŠ „Momir Pucarević“ u Akmačićima ove jeseni upisalo se šest prvačića (troje pri matičnoj školi, dvoje u Drmanovićima i jedan u Radijevićima), dok ih je prošle školske godine bilo sedam. U ovoj obrazovnoj ustanovi, inače, broj đaka manji je za trećinu nego pre šest godina. U poslednjih desetak godina, najviše ih bilo upisanih školske 2006/2007 - ukupno 85, a najmanje 2011. - svega 58.

Ohrabruje, međutim, činjenica da je ove jeseni pri gradskoj predškolskoj ustanovi i seoskim matičnim školama upisano 127 predškolaca - desetak više nego lane. Program predškolskog obrazovanja, koji je od 2006. obavezan, pri novovaroškoj predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“ ove jeseni prati 88 polaznika, a pri njenim izdvojenim odeljenjima u Akmačićima, Rutošima i Bistrici 24. Ostali su upisani pri matičnim školama u Jasenovu (sedam predškolaca), Radoinji (pet) i Božetićima (četiri).

- Sve do ove godine i na teritoriji opštine Nova Varoš beležio se trend smanjenja broja mališana stasalih za polazak u predškolsko, ali taj problem nije bio tako dominantan kao u nekim drugim sredinama u Srbiji. Ono što je kod nas karakteristika je što iz godine u godinu varira broj polaznika u samom gradu i po selima. Dece je, generalno govoreći, ipak, sve manje, a prema našoj evidenciji, ukupan broj mališana uzrasta od tri do pet i po godina u 2013. manji je za tridesetak u odnosu na pre tri godine. Statistika kaže i da bi, recimo, školske 2019/2020. u prvi razred u najboljem slučaju moglo da krene oko 80 mališana, što je za čak četrdesetak manje u odnosu na broj dece rođene do marta 2009. godine, kaže Zorica Svitić, direktorka predškolske ustanove „Paša i Nataša“.

Podaci o broju dece koja se poslednjih nekoliko godina upisuju u prvi razred osnovne škole nude poražavajuću sliku i o demografskim kretanjima na području čitavog Zlatiborskog okruga. Nadležni u Školskoj upravi Užice kažu da se u 44 škole naše regije (bez Sjenice koja je od nedavno u okviru ŠU Novi Pazar) do sada upisano 2.100 učenika, što je za 512 manje nego pre četiri godine. Tako je u školskoj 2010/2011. bilo je upisano 2.612, naredne godine 2.540, potom 2.438, lane 2.276, a ove 2.100 đaka.

Sve manje i srednjoškolaca

I srednjoškolaca je sve manje, kako u novovaroškoj, tako i u ostalim opštinama koje pokriva Školska uprava Užice. Od planiranih 3.107 mesta u 21 školi u Zlatiborskom okrugu popunjena su 2.562.

- Nije popunjeno 545 mesta za zanimanja u trećem stepenu u oblasti mašinstva i elektrotehnike, ali i za zanimanja u četvrtom stepenu. U našem okrugu nije upisano šest odeljenja, poput gumara i plastičara u Tehničkoj školi u Novoj Varoši, dizajnera tekstilnih materijala u Prijepolju, ugostiteljskih tehničara u Čajetini, jednog odeljenja u užičkoj Tehničkoj školi i čak jednog odeljenja u prijepoljskoj gimnaziji, kaže Milenko Nikolić, savetnik pri ŠU Užice, ističući da su zbog malog broja upisanih učenika, pojedina odeljenja spojena. On ističe i da škole pokušavaju da usklade planove upisa i sa zahtevima poslodavaca, dodavši da u njihovoj izradi učestvuju i lokalne samouprave i privrednici.

- Primera radi, zanimanje livac-kaluper u Požegi uvedeno je po zahtevu tamošnje livnice, ali deca prosto neće da upišu taj smer. Smer gumar-plastičar u Novoj Varoši takođe je uveden na zahtev lokalne samouprave i privrede, ali su upisana samo dva učenika zbog čega nije moglo da bude formirano odeljenje. Imamo obrazovne profile koji bi bili interesantni za tržište, ali deca ne žele da se školuju za ta zanimanja, napominje Nikolić. Inače, u novovaroške dve srednje škole - Gimnaziji i Tehničkoj, ove jeseni upisalo se ukupno 112 đaka, dvadesetak manje nego lane. Loša procena plana upisa i slaba ponuda zanimanja uslovila su da čak 44 đaka svoje školovanje nastavi van Nove Varoši, što čini tridesetak posto od ukupne populacije bivših osmaka.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.