Priboj: Barikade za otpad koji Limom stiže u Drinu

politika.rs (S. Heleta) 16. септембар 2014. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Smeće koje je Limom doplovilo do akumulacije HE „Višegrad”

Akumulaciona jezera hidroelektrana biće štićena mrežama i lančanicama. Ove barijere će zaustaviti plutajuća ostrva smeća, koje pri visokom vodostaju rečni tok podiže sa deponija uz obalu.

Na zajedničkom sastanku predstavnika resornih ministarstava Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, održanom u Priboju, kome su prisustvovali i predstavnici preduzeća „Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada i „Drinsko-limskih hidroelektrana” iz Bajine Bašte, dogovoreno je da se hitno postave mreže, odnosno lančanice na akumulacijama drinskih i limskih hidroelektrana. Time bi otpočelo rešavanje dugogodišnjeg problema zbog plutajućeg otpada koji Limom stiže u Drinu, u akumulaciono jezero HE „Višegrad“.

Rezultati ovog međudržavnog dogovora biće vidljivi krajem ove godine, nakon čega će se zajedničkim ekološkim projektima konkurisati za sredstva iz međunarodnih fondova.

Na toku dugom 220 kilometara, reka Lim protiče kroz tri države i 15 gradova, na čijoj obali je locirano na stotine divljih i legalnih deponija, sa kojih pri višem vodostaju pokreću velike količine smeća.

Zbog ogromnih količina plutajućeg otpada koji stiže Limom u Drinu, najviše problema ima Hidroelektrana „Višegrad“, kaže direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Mile Lakić, precizirajući da su radi zaštite izgradili dve lančanice.  

Na sastanku u Priboju je dogovoreno da svi predstavnici zainteresovanih opština i ministarstava tri države, koji čine operativni tim, što pre urade mape brojnih divljih deponija uz Lim i Drinu, izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, očekujući da se konačno reši problem plutajućih ostrva u ova dva sliva.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.