Na prodaju ponuđene i banje

sumadijapress.co.rs 27. август 2014. године Економија Коментари

Rehabilitacioni centar "Zlatar"

Na spisku 502 preduzeća koja će odmah ići u privatizaciju, našle su se i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite među kojima su i neke od najpoznatijih banja.

Javnim pozivom Agencije za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju preduzeća oglašena je i prodaja banje “Merkur” u Vrnjačkoj banji, kao i Mataruške banje.

Pored njih, tu su još i banja Žubor, Specijalna bolnica “Gejzer”, Bogutovačka banja, Specijalna bolnica “Banja Koviljača”, “Čigota” i “Zlatar”, te Ribarska banja i bolnice u Sokobanji.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je pre nekoliko meseci dobio pravosnažne sudske odluke kojima je potvrđeno vlasništvo tog fonda nad specijalnim bolnicama “Žubor”, “Čigota”, “Merkur”, “Banja Koviljača”, “Zlatar” i “Sokobanja”.

Predstavnici Unije poslodavaca čiji su predstavnici članovi UO Fonda PIO ranije su ukazivali da bi reformom penzijsko-invalidskog sistema trebalo da bude obuhvaćeno i vraćanje imovine PIO fondu, među kojima su bolnice i banje, koje su izgrađene sredstvima Fonda.

Takođe su ukazivali u više navrata da su strani investitori zainteresovani za ulaganje u banjske kapacitete u Srbiji.

Predlagali su da sve bude transparentno, odnosno da se prvo sredi dokumentacija oko vlasništva i dozvola, izradi studija o mogućnostima i pozovu investitori da na terenu vide kakvo je stanje.

Iskustva Češke i Poljske pokazala su da je prihode banja moguće podići i do 40 puta, a predstavnici Unije poslodavaca, koji su deo Radne grupe za restrukturiranje PIO fonda predlagali su da se za banje osmisli neka vrsta strateškog partnerstva tako da ostanu u njihovom vlasništvu, a da investitori dobiju profit.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija nekretnine centar zlatar na prodaju


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.