Gospođindanski sabor u Štitkovu

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 24. август 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Spomenik Ravnogorcima, kod cuprije na Tisovici

Gospođindanski sabor u selu Štitkovu okupiće u četvrtak, 28. agusta, stanovnike uvačkog i moravičkog dela Starog Vlaha i njihove goste kod vrela i crkve, ukraj puta Nova Varoš – Ivanjica, gde su vekovima stolovali knezovi Raškovići, ugledna loza čuvara vere i ognjišta.

Za ovaj sabor iz štampe izlazi knjiga „Knezovi Raškovići u Starom Vlahu“ dr Vojislava Subotića, koja osvetljava likove znamenitih bundžija, ustanika, Karađorđevih barjaktara, ali i duhovnika i obnovitelja crkava i manastira, kao što je patrijarh Gavrilo iz druge polovine 17. veka.

Meštani se nadaju da će podsećanje na korene biti prekretnica da konačno arheolozi započnu traganje za sedištim knezova, ali i za donošenje odluke o zaštiti i čuvanju etno-oaze Vrelo, spomenika narodnog graditeljstva sa kućama s kraja 19. veka i prikupljanju starina.

Sabor u StitkovuSabor u Stitkovu

Uz seosku slavu, osvećenje krsta i puštanje u rad rasvete u spomen-parku četnicima i Vuku Kalajitoviću, komandantu drugog Mileševskog korpusa, Udruženje građana „Knezovi Raškovići“ i HO „Stara Raška“ organizuju prodajnu izložbu zlatarskog sira, ali i prvi dolazak službe za tranfuziju u sela ovog kraja i prikupljanje krvi dobrovoljnih davalaca.

Crkva u StitkovuCrkva u Stitkovu

POPRAVKA PUTEVA

Organizatori sabora najavljuju besplatan prevoz iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Ivanjice i Beograda, kao i popravku makadamskih puteva preko Javora i Kadijače, iz pravca Kušića i Katića. Ne prođe ni jedno okupljanje poslednjih godina a da saboraši ne zapitaju: „Kad će biti nastavljeni radovi i asfaltirana poslednja deonica puta Nova Varoš – Ivanjica, od Štitkova, preko Kadijače, do Anateme, duga devet kilometara?“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.