Za obnovu bogomolja pola miliona dinara

danas.rs (R. Popović) 17. јул 2014. године Економија Традиција Коментари

Manastir Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana na Vodenoj Poljani (foto: D. Gagričić)

Opština Nova Varoš opredeliće sredstva od 500.000 dinara za sanaciju šest verskih objekata na području zlatarskog kraja.

Ova odluka, koju je svojim potpisom verifikovao predsednik opštine Dimitrije Paunović, doneta je nakon što je nadležna opštinska komisija početkom juna raspisala javni poziv za dodelu budžetskih sredstava crkvama i ostalim verskim zajednicama na teritoriji opštine Nova Varoš.

Nakon razmatranja prispelih ukupno šest predloga projekata, za čiju realizaciju su tražena sredstva u iznosu od oko milion dinara, odlučeno je da se iz opštinske „kase“ hramu Svete Trojice iz Nove Varoši dodeli 150.000 dinara za zamenu stolarije na ovom verskom objektu. Na novčanu podršku u istom iznosu moći će da računaju i u pravoslavnom manastiru „Svetih Joakima i Ane“ iz Rutoša, koji će sredstva utrošiti na izgradnju monaške kuće. Pomoć iz opštinskog budžeta, od 100.000 dinara, dobiće i Islamska verska zajednica i to za troškove radova na izgradnji ograde na džamiji u Novoj Varoši.

Po 35.000 dinara biće opredeljeno za ograđivanje porte ispred hrama Svetog Preobraženja u Radoinji odnosno za uređenje ograde na porti hrama Rođenja Hristovog na Babića Brdu. Crkvi iz Vilova, za realizaciju projekta izgradnje kapele za sveće, iz gradske kase biće izdvojeno 30.000 dinara.

- Komisija je vrednovala projekte prema unapred definisanim kriterijumima, od kojih su najznačajniji bili kvalitet projektne ideje, izvodljivost plana realizacije, razvojna, institucionalna i finansijska održivost projekta, kao i njegova ekonomska opravdanost . Na osnovu izveštaja komisije i liste vrednovanja i rangiranja prispelih projekta, konačnu odluku o dodeli finansijskih sredstava iz budžeta za verske zajednice doneo je predsednik opštine, ističe Marijana Đokić, šefica opštinskog Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija tradicija marijana đokić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.