Radojica Perišić: Laureat festivala „Zmajevo pesničko gnezdo“

danas.rs (R. Popović) 06. јул 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Selo Zmajevo

Radojica Perišić, pesnik iz Nove Varoši, laureat je ovogodišnjeg pesničkog festivala pod nazivom „Zmajevo - poetsko gnezdo“, koji već tradicionalno u varošici Zmajevo na domak Vrbasa organizuje Kulturno-umetničko društvo „Sava Vukosavljev“. Već afirmisani poeta iz grada na padinama Zlatara prvu nagradu osvojio je konkurenciji osamdesetak autora, koji su na istoimenom pesničkom konkursu učestvovali sa skoro 400 neobjavljenih pesama.

Za ovo književno priznanje, četvrto značajnije u poslednje tri godine, Perišić se izborio nakon stroge selekcije tročlanog stručnog žirija, koji je u finalni krug takmičenja izabrao sedam autora. Oni su bili gosti na završnoj svečanosti , koja je u Zmajevu održana krajem juna , a u okviru tamošnjeg kulturnog leta „Zmajevo 2014“.

- Najdraža su priznanja koje vam dodele ljudi koje nikada niste upoznali jer ste tada uvereni da je njihov sud objektivan i da je nagrada otišla u prave ruke. Naročito raduje činjenica da su nagrađeni pesnici na ovom konkursu imali priliku i da deo svog stvaralaštva predstave tamošnjoj publici - ljubiteljima poezije, koji su naše pesme primili sa blagonaklonošću, kaže Radojica Perišić, kome je na ovoj pesničkoj svetkovini na dar uručena vredna slika - rad akademske slikarke Milijane Radovanović.

Poetskim vodama Perišić je, inače, smelije zaplovio nakon prve zbirke pesama „Povratak sebi“, publikovane 2011. Iste godine pobeđuje na konkursu „Moravske tajne“, na kojem 2012. osvaja diplomu „Bogomir Mihajlović“. Lane mu je uručeno i značajno književno priznanje. Reč je o nagradi „Rade Tomić“, koju dobija za ciklus pesama za sonetni venac „Dolazak po vencu“. Pesme su mu objavljivane i u brojnim zbornicima i časopisima. Radojica Perišić , specijalista interne medicine, koji leči i svojom poezijom, u bogatom poetskom krčagu već ima dovoljno pesničkih bisera za više od jedne knjige, a koje za sada još uvek čekaju izdavača.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.