„Zlatar 2014“ - Zlatar kao nepresušna inspiracija

danas.rs (R. Popović) 30. јун 2014. године Туризам Култура Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Dvadesetak slikara iz gotovo svih delova zemlje okupilo se nedavno u hotelu „Panorama“ na likovnoj koloniji pod nazivom „Zlatar 2014.“ Manifestaciju, koja pretenduje da preraste u tradicionalnu, ustanovila je Opština Nova Varoš, na inicijativu Opštinskog veća, a u organizaciji Turističko-sportskog centra, u cilju promocije turističkih potencijala zlatarskog kraja i kako bi se, kroz afirmaciju likovnog stvaralaštva, obogatila letnja kulturna ponuda.

U srcu raskošno mirisne šume, na mestu istinskog kontakta sa netaknutom prirodom, gde su inspiracija i nadahnuće za umetnike nepresušni, svoju „bitku“ sa belim platnom „vojevala“ su tako 22 slikara iz Beograda, Kikinde, Paraćina, Jagodine, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Požege i Užica. Ne štedeći se u svom likovnom stvaralaštvu , umetnici su tokom osmodnevnog boravka na Zlataru naslikali šezdesetak izuzetno kvalitetnih slikarskih dela, uglavnom ulja na platnu i akvarela, koja ostaju na dar domaćinu - hotelu „Panorama“.

- Obzirom na ambijent u kome su umetnici stvarali, pejzaž se nametnuo kao najčešći motiv na slikama učesnika kolonije. Tematski su dela, ipak, bila raznovrsna, kao i likovni izrazi koji su varirali od impresionizma do realizma. Odaziv slikara, među kojima je bilo i afirmisanih likovnih stvaralaca, kao i amatera i samoukih slikara, bio je više nego zadovoljavajući, kao i njihov učinak. I kvalitet kolonije je bio na zavidnom umetničkom nivou, učesnici su oduševljeni novovaroškim krajem i gostoprimstvom domaćina, tako da je manifestacija ispunila svoj cilj i nagovestila još berićetniju smotru narednog leta, ističe član Opštinskog veća i ovdašnji slikar Dušan Mandić, inače, inicijator likovne kolonije, i podseća da su nesebičan doprinos u organizaciji i realizaciji manifestacije pružili predsednik opštine Dimitrije Paunović i direktorka TSC Ivana Novaković.

U fokusu ove svojevrsne smotre slikara bili su, kako bogatstvo likovnih rukopisa i razmena ideja već prekaljenih slikara, tako i afirmacija mlađih umetnika, koji su svi zajedno sa Zlatara otišli sa predivnim impresijama, uz obećanje da će novovaroški kraj ponovo posetiti, ali ga i preporučiti ljubiteljima putovanja i zaljubljenicima u prirodu. U znak zahvalnosti, svaki od učesnika kolonije poklonio je našem gradu po dva slikarska dela, sem poznatog užičkog umetnika Đorđa Stanića, koji je izradio još jednu dodatnu sliku - veliko platno sa motivima Specijalnog rezervata Uvac, koja će oplemeniti foaje jedinog hotela na ovdašnjoj planinskoj lepotici.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.