Čajetina: Izložba o životnom putu vojvode Bojovića

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 27. јун 2014. године Варошани Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Ratnici - general Petar Bojović prati prestonaslednika Aleksandra Karađorđevića na Jelaku 1918. godine

Izložba Narodnog muzeja iz Čačka „Vojvoda Petar Bojović – život i pobede“ biće na Vidovdan otvorena u Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini.

Autor izložbe Radivoje Bojović, muzejski savetnik, prikupio je brojnu građu (na 33 panoa i u četiri vitrine) i fotografijama, dokumentima, predmetima i rečju prati životni i ratnički put jednog od četvorice vojvoda iz oslobodilačkih ratova Srbije na kraju 19. i početkom 20. veka.

Uz svedočanstva o školovanju, vojnom usavršavanju i vojničkoj službi od 46 godina, na izložbi su i malo poznate fotografije iz porodičnog života i sa Solunskog fronta, gde je Bojović bio načelnik Vrhovne komande Srpske vojske, a zatim komandovao Prvom armijom u proboju 1918. godine.

Postavka je pripremljena pre šest godina, povodom 150. godišnjice rođenja vojvode Bojovića, a realizaciju izložbe su pozajmicom iz svojih zbirki omogućile porodice Bojović iz Niša, Novih Banovaca i Čačka, porodica Rakić iz Beograda, te Arhiv Srbije, Arhiv SANU, Vojni arhiv, Vojni muzej, Muzej grada Beograda, Narodna biblioteka Srbije, Centar za vojnonaučnu dokumentaciju, informacije i bibliotekarstvo Beograd, Istorijski arhiv Zrenjanin i Narodni muzej Kraljevo.

Iako je Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. godine iz Nove Varoši u više navrata apelovalo na rukovodstvo opštine i ustanove kulture da izložba o slavnom zemljaku, posle obilaska brojnih mesta u Srbiji, konačno stigne i u Novu Varoš, neizvesno je i sad kad je – na pragu vojvodinog zavičaja?!

Naime, vlada prava zbrka: u odeljenje užičkog Muzeja kažu da je dogovoreno da izložbu preuzmu povodom 16. jula, 156. godišnjice rođenja vojvode Bojovića. Međutim, u Domu kulture ističu da ih „niko ništa nije pitao“. Ovde su jedini uslovi u gradu za izložbu, mada je i pitanje da li bi bilo mesta za celu postavku.

S druge strane, u programu rada Domu kulture za ovu godinu nema ni slova o obeležavanju 100-godišnjice Velikog rada, što je sramno i ponižavajuće za grad?!Ovde su još ranije rekli da za aktivnosti tim povodom čekaju stav opštinskog Odbora za obeležavanje značajnih godišnjica ( koji ne postoji) i, naravno – sredstva.

Komandant Prve armije, Petar Bojović 1918. godineKomandant Prve armije, Petar Bojović 1918. godine

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.