Saopštenje za medije: Letnja sezona na Zlataru

OU Nova Varoš 22. јун 2014. године Туризам Коментари

Zlatarsko jezero Zlatarsko jezero (foto: Foto Mirko)

Turističko sportski centar Zlatar i opštinsko rukovodstvo opštine Nova Varoš u prethodnoj godini su uložili velika sredstva i napore da obogate turistički sadržaj planine Zlatar, vrate stare i dovedu nove turiste na ovu izuzetnu planinu.

Najpre su pristupili kompletnoj rekonstrukciji hotela "Panorama" - sadržaj je prilagođen potrebama savremenih turista, omladine i dece školskog uzrasta. Stari koncept hotela zamenjen je novim, funkcionalnim sadržajima: renoviranim sobama, restoranom, prijemnom holom, pres i konferencijskim salama, kompletno rekonstruisanim zatvorenim bazenom koji će u narednih nekoliko dana biti spreman za posetioce. Hotel raspolaže ukupnim kapacitetom od 215 ležajeva. Vrata svog objekta otvorio je i Zlatarski Zlatnik, jedan od renomiranijih objekata na Zlataru, a posetiocima su na raspolaganju i hotel "Jelena", vile: "Zlatarski san", "Elit", "Darija", "Zorka", "Diva", Kuća za odmor "Zlatar Kuća", motel "Zlatarsko jezero", Etno eko selo "Vraneša" i mnogi drugi pružaoci privatnog smeštaja.

Boravak turista na ovoj planini upotpunjen je postavljanjem ADRENALIN parka, u neposrednoj blizini hotela "Panorama" koji je namenjen svima koji vole zabavu, avanturu, provod ... Sastoji se od platformi na drveću između kojih su prepreke koje od korisnika traže izdržljivost, hrabrost, višak adrenalina i avanturistički duh. Park je drugi po veličini u Srbiji, za uzrast od 15 do 30 godina, pogodan kako za rekreaciju i vežbe tako i za takmičenja. Dužina parka je 340 m, od čega je 190m "zip-line" sistem i 150m prepreka, kao što su viseći kanapi, horizontalne merdevine, balans greda, cik-cak gredice, paukova mreža, tarzan mreže i mnoge druge. Prosečna visina platformi je 5m. Park je 100% siguran, kao i oprema koja je atestirana. Kroz ceo park pruža se sigurnosna sajla, a pre početka avanture prolazi se obuka na "zemlja park-u".

Takođe, za letnju sezonu pripremljene su prstenaste staze za šetnje po planini i turistima su obezbeđeni bicikli koje se iznajmljuju u hotelu "Panorama". Za posetioce koji vole grupne (zajedničke) sportove, na raspolaganju su otvoreni tereni za fudbal, košarku i odbojku, ali i zatvorena sala za vežbanje u okviru hotela.

Seoska domaćinstva opštine Nova Varoš su spremna da prihvate goste koji nameravaju da svoje odmore provedu u seoskom ambijentu uživajući u potpunoj udobnosti ruralnih područja.

Kao i do sada, Specijalni rezervat prirode "Uvac", realizovaće edukativne plovidbe - krstarenja uvačkim jezerima za sve ljubitelje beloglavog supa i nedirnute prirode, a na Zlatarskom jezeru se očekuje otvaranje Vizitorskog centra i postavljenje pontonske plaže sa bazenom za decu, kao i teren za odbojku na pesku.

Kada se oporavi telo, vreme je da se nahrani duša - a, Nova Varoš posetiocima nudi bogato kulturno-istorijsko nasleđe, svedočanstvo o susretu različitih kultura i religija. Posebnu dragocenost čine crkve brvnare, nastale kao izraz posebnih uslova života i dokaz stvaralačkih sposobnosti čoveka, a tu su i mnogobrojni manastiri - "Dubnica", manastir "Kozme i Damjana", "Joakima i Ane" ... Vekovno prisustvo Otomanske imperije obojilo je ovaj prostor multikulturalnošću, ostavljajući brojne spomenike islamske kulture: džamiju, mezare, ševrdane ... Posetioci ljupke varoši mogu uživati i u izložbama Zavičajnog muzeja i Galeriji "Kvadratura kruga".

Ovogodišnji Zlatarfest 2014 održava se od 24 do 27 jula i tradicionalno okuplja niz mini-manifestacija koje će promovisati privredne i turističke potencijale opštine Nova Varoš -... 18.Zlatarsku sirijadu i takmičenje za najbolju zlatarsku heljdopitu, 4 Sabor pevanja izvika i smotru folklora i narodnog stvaralaštva Zapadne Srbije, 9. Izložbu Zlatne ruke Zlatara kao i dvodnevnu tribinu "Održivi razvoj turizma i poljoprivrede Zapadne Srbije". Na tribini će govoriti eminentni stručnjaci iz ovih oblasti, a radni deo tribine biće posvećen turističkim organizacijama i turističkim radnicima, kao i predstavnicima lokalnih samouprava, nevladinog sektora, privrede i poljoprivrednika. Manifestacija će biti obogaćena i sporstko-rekreativnim sadržajima - Regionalnim turnirom odbojke na pesku za žene i tradicionalnim splavarenjem uvačkim jezerima sa centralnim događajem na Radoinjskom jezeru - 25. jula. Posetiocima će biti dostupna i vožnja žičarom sa panoramskim razgledanjem, kao i kupanje na uređenim i pontonskim plažama zlatarskih jezera. Večernje sadržaje upotpuniće muzički i scenski programi na otvorenom gradskom trgu. Potvrđena su gostovanja Rade Manojlović (četvrtak 24.07.), Dejana Petrovića (petak 25.07.) I Lekington benda (26.07.). Završni događaj je snimanje emisije "Žikina šarenica" u nedelju 27.07. Kao i do sada, pozivamo vas da ispratite Zlatarfest 2014 i BUDETE NA PRAVOM MESTU, NA DOBROJ VISINI!

U proteklom periodu TSC "Zlatar" je uložio velike napore da unapredi turističku ponudu planine Zlatar i opštine Nova Varoš kao reprezentativnog dela turističke regije Zapadna Srbija. Ovom prilikom Vas pozivamo da dođete i uverite se u rezultate našeg rada, kao i u to - zašto je beloglavi sup izabrao baš Zlatar za svoj dom! Očekujemo vas!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.