Nova Varoš: Za udruženja još četiri miliona dinara

danas.rs (R. Popović) 10. јун 2014. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Opština Nova Varoš će nakon ponovljenog, drugog, javnog poziva, iz budžeta za 2014. godinu opredeliti oko 5,8 miliona dinara, kojima će podržati projekte, programe i aktivnosti 15 udruženja građana na području zlatarskog kraja.

Na prvom konkursu „zeleno svetlo“ za svoj rad dobilo je osam lokalnih predstavnika civilnog sektora, koji će za delovanje na polju socijalne zaštite, brige o deci i omladini, kulture, preduzetništva, poljoprivrede, humanitarnog i manifestacionog rada dobiti 1,8 miliona dinara, dok je sedam udruženja dobilo podršku lokalne samouprave na drugom javnom pozivu, sa opredeljenim sredstvima od oko četiri miliona dinara, od čega je 3,6 namenjeno za poljoprivredna, a 445.000 za udruženja građana.

Nakon što je resorna opštinska komisija razmotrila predloge projekata dostavljenih na ponovljenom konkursu, predsednik opštine Dimitrije Paunović odlučio je da se budžetska sredstva dodele sledećim poljoprivrednim udruženjima : Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ (za projekat „Unapređenje voćarstva na teritoriji opštine Nova Varoš„), Udruženje stočara „Uvačka reka mleka“ ( projekat „Unapređenje stočarstva u zlatarskom kraju“) i Udruženje proizvođača heljde „Zlatarska heljda“, koje je kandidovalo projekat nabavke sušare za heljdu i ostale žitarice. Sva tri udruženja dobiće novčanu podršku lokalne samouprave od po 1,2 miliona dinara.

Na polju građanske inicijative na drugom javnom pozivu prošle su četiri nevladine organizacije. Prvo je Udruženje građana „Plenum“ ( za aktivnosti organizovanja Radoinjske regate 2014. (vrednost donacije 80.000 dinara) i projekat „Za vedrije detinjstvo“ , za čiju je realizaciju potrebno 120.000 dinara. Lokalna samouprava opredeliće i 133.600 dinara za pomoć aktivnostima Udruženja „Smart“ i njihov projekat „Upoznavanje mladih sa tradicijom pesama i igara novovaroškog kraja“. Udruženje samohranih roditelja „Pan“ moći će da iz gradske „kase“ računa na sredstva u iznosu od 82.000 dinara, a koja ima ugovornu obavezu da ih utroši za realizaciju projekta „Školski pribor i kompjuterska oprema“. Finansijsku pomoć od 30.000 dinara biće namenjeno Opštinskoj organizaciji potomaka ratnika 1912 -1920. Vojvoda Petar Bojović, koje je na konkursu učestvovalo sa projektom „Sećanje na vojvodu Petra Bojovića i srpske junake u Prvom svetskom ratu“.

- Na oba javna poziva učestvovalo je 27 udruženja, koja su kandidovala 30 predloga projekata. Na osnovu precizno utvrđenih kriterijuma, a potom i bodovanja, „zeleno svetlo“ dobilo je 15 nevladinih organizacija. Civilni sektor u novovaroškom kraju, inače, nije na zavidnom stepenu razvoja. Takvo stanje najbolje ilustruje podatak da su većina od četrdesetak ovdašnjih udruženja koja se trenutno nalaze na evidenciji Agencije za privredne registre programski slabo vidljiva ili potpuno neaktivna. Zato će Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj, u saradnji sa RRA „Zlatibor“ i nezavisnim licenciranim stručnjacima, u narednih mesec dana organizovati obuke za udruženja, kako u pogledu pravno-institucionalnog okvira, tako i upravljanja projektnim ciklusom, ističe Marijana Đokić, šefica opštinskog LER-a.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija zlatni breg


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.