Zlatar: Letini malo raketa i strelaca

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 21. мај 2014. године Природа Коментари

Protivgradna odbrana DANAK Osipaju se redovi strelaca – stanica u selu Amzići (foto: D. Gagričić)

Protivgradna odbrana u sedam opština Raške oblasti puna rupa. Svaka peta stanica neće garaviti cevi, a najbolja situacija u Ivanjici.

I 32.leto odbrane od grada Radarski centar “Sjenica” dočekuje sa starim boljkama – sa puno „rupa“ u sistemu zaštite, u prvom redu zbog oštećenih stanica ili nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, dok se mali broj raketa i nezadovoljstvo strelaca različito prevazilaze po opštinama ili u nekim ne okreću glavu?!

Poljoprivrednici pogledaju u nebo i strepe da led iz oblika ne uberi i onako tanku letinu. A nevolja im je preko glave: zbog obilnih padavina izostala je oranje njiva za žita, sada kasni setva krompira, a kasni mrazevi i sneg uzeli su danak, pogotovu u Limskoj dolini i pobrđu.

U sedam opština - Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju, Ivanjici, Raški, Novom Pazaru i Tutinu predviđeno je da se brani 571.000 hektar, od čega je 311.000 poljopriverdno zemljište.Međutim, na oku radara i nišanu strelaca naći će se gradonosni oblaci na znatno manjim površinama jer će letos raditi samo 66 od 85 izgrađenih stanica.

Najteža situacija je, prema nezvaničnim podacima, u istočnom delu Raške oblasti, u opština Sjenica, Raška, Tutin i Novi Pazar. Ovde je retka mreža stanica, jer ih nije dovoljno izgrađeno, sedam ih je u zoni kopnene bezbednosti (prema Kosovu),a ima problema sa poligonima i vlasnicima zemljiššta, pa ih po tri do pet u opštinama neće garaviti cevi. U opštini Nova Varoš ne rade stanice u Draglici, Drmanovićima i Radoinji, a na području Prijepolja u Kosatici i Kamenoj Gori.

(foto: D. Gagričić)(foto: D. Gagričić)

- Naknada Hidrometereološkog zavoda je ista od 2009. godine – 4.000 mesečno, a u opštinama na nama štede. Uputili smo peticiju da povećaju sadašnju sumu od 2.000 dinara, jer u komšiluku u Ivanjici, dežurstva plaćaju 9.000 dinara – ističe Jevstatije Terzić, strelac iz novovaroškog sela Amzići, podsećajući da se osipaju redovi strelaca, a da izostanak dejstva u gradonosne oblake može skupo da košta .

OD 3-12 RAKETA

POLIGONI „nebeske artiljerije“ najčešće raspolažu sa po tri projektila, dok će strelcima u opštini U Novoj Varoši, uz lanjske zalihe od šest, za koji dan kupiti još po dve rakete. Najbolja briga je u opštini Ivanjica, gde imaju maksimum -12 raketa.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.