Investicija od više od 30 miliona dinara

danas.rs (R. Popović) 18. мај 2014. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Nova Varoš

Vlada Republike Srbije opredelila je sredstva u iznosu od oko 30,6 miliona dinara za Opštinu Nova Varoš u okviru Programa mera podrške razvoju poslovnih zona u Srbiji tokom 2014. godine. Zahvaljujući ovoj vrednoj donaciji, lokalna samouprava će realizovati projekat izgradnje kanalizacionog sistema u naselju Petlovac i rekonstrukcije crpne stanice Branoševac.

Program je, inače, putem javnog poziva opštinama, lane počelo tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a za njegovo sprovođenje u narednih osam meseci biće zaduženo Ministarstvo privrede preko Sektora za investicije u infrastrukturne projekte. U opštini kažu da uskoro očekuju dalje smernice resornog ministarstva, a koje se odnose na vremenske rokove vezane za potpisivanje ugovora, proceduru javnih nabavki i transfera odobrenih sredstava.

- Opština Nova Varoš je posredstvom Direkcije za izgradnju kandidovala projekat uključenja Petlovca u centralni kanalizacioni sistem Nove Varoši i izgradnju crpne stanice u ovom prigradskom naselju, kao i rekonstrukciju crpne stanice Branoševac, uz izgradnju gravitacionog i potisnog cevovoda. Investicija je vredna oko 34 miliona dinara, od čega bi država trebalo da uloži 30.633.000 dinara, a ostatak lokalna samouprava. Ovo je jedan od prioritetnih projekata iz dva razloga - Petlovac je jedino naselje koje nema kanalizaciju, a pošto je opština lokaciju Branoševca odredila kao buduću gradsku poslovnu zonu, nužno je rešavanje problema otpadnih voda sa ovog područja i njihovo prepumpavanje u sistem gradskog kolektora, ističe Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište. On kaže da je opština kod tadašnjeg ministarstva ekonomije konkurisala i sa projektom izgradnje puta Bukovik - Javor, vrednog oko 79 miliona dinara, ali da on nije dobio „zelenu svetlo“ i finansijsku podršku države.

Vlada je u okviru Programa mera podrške razvoju poslovnih zona u lokalnim samoupravama odobrila finansiranje ukupno 25 projekata u isto toliko opština u Srbiji, za koje će iz državne „kase“ opredeliti sredstva u ukupnom iznosu od oko 464 miliona dinara. Program je pokrenut sa ciljem stvaranja povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta u lokalnim samoupravama.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

Oznake: ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.