"Staro selo Sirogojno" nominovano za evropski muzej godine

glaszapadnesrbije.rs 08. мај 2014. године Туризам Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Sirogojno (foto: Andrey Sulitskiy)

Muzej Staro selo Sirogojno našao se među trideset svetski poznatih muzeja koji su nominovani za nagradu Evropski muzej godine. Srpski korespodent za Evropski muzejski forum je prepoznao rad ovog planinskog muzeja, osnovanog pre 34 godine, i predložio nominaciju.

“Nakon zvanične i nezvanične posete žirija i aplikacije o sadržajima muzeja, koju je bilo neophodno poslati, ispostavilo se da ispunjavamo kriterijume i da je naša nominacija dobra. Morali smo da pokažemo da se razlikujemo od drugih muzeja, da imamo specifičnosti i karakteristike koje su samo naše i koje nas čine jedinstvenim, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi”, kaže viši kustos muzeja u Sirogojnu Nikola Krstović. Staro selo Sirogojno predstaviće se evropskoj publici i žiriju 15. maja u Talinu u Estoniji. Zvanična dodela nagrada je dva dana kasnije, kada će se proglasiti evropski muzej godine i dodeliti specijalne nagrade za primenu tehnologija u muzeju i za uključivanje lokalne zajednice u rad muzeja.

Doktor istorije umetnosti Nikola Krstović prezentovaće u Talinu muzej u Sirogojnu i odgovarati na pitanja petnaestočlanog žirija. “Konkurencija će biti strašno jaka zbog svetski poznatih i fascinantni muzeji koji utiču da se ljudi u muzejima osećaju posebno i drugačije. Vrednovaće se ideje i način kojim komunicirate sa publikom. Pažnju žirija će privući specifičan predmet koji, u poslednje tri godine, simbolizuje filozofiju muzeja u Sirogojnu. Mi smo iznedrili nešto što je samo naše, pa su nam i velika očekivanja i voleli bismo da dobijemo specijalnu nagradu. Najvažnije je da se dobro predstavimo u Evrpi”, priča Nikola Krstović. Staro selo u Sirogojnu godišnje proda više od 43 000 ulaznica. Broj stranih turista svake godine raste, a najviše interesovanja za jedinstveni muzej u Sirogojnu pokazuju turisti iz Nemačke, Francuske, Engleske, Skandinavije, Japana i Španije.

Nadmetanje za najbolji evropski muzej godine održava se u Estoniji od 13. do 17. maja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.