Meštani traže nadoknadu štete nastale izgradnjom mini-hidroelektrana na Bistrici

novosti.rs (D. Gagričić) 07. мај 2014. године Екологија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Graditelji potkopali obale, povadili kamenje i posekli drveće - potcenjujući ćudi reke.

Tražimo da komisija na obalama reke Bistrice utvrdi štetu pričinjenu na imanjima u poslednje dve i po godine, od izgradnje dve male hidroelektrane, kao i da se o trošku investitora, firme „V i V enerdži“ iz Kragujevca, snimi trasa položenih cevovoda - navedeno je u peticiji dvadesetak žitelja sela Bistrica, upućenoj lokalnoj upravi, uz zahtev da u komisiji budu predstavnici vlasnika parcela, Mesne zajednice, opštine i graditelja (ne)spornih centrala.

- Iako je, prilikom nedavnih većih kiša, vodostaj Bistrice bio znatni niži nego ranijih godina, ona je pokazala ćudi i nosila sve pred sobom, čak i deo cevovoda ukopanog u koritu reke, te je, uz postojeća, pokrenula i nova klizišta. Eroziji je doprinelo potkopavanje obala i uklanjanje prirodnih prepreka: od kamenja, do drveća i rastinja. Investitori nisu poštovali prirodu i potcenili su reku - ogorčeni su Milan Krdžavac, Milovan Mirosavić i Milan Martinović.

U peticiji - kojom traže pomoć da bi naplatili štete na, kako tvrde, stotinak parcela - dvadesetak meštana podseća da je deo cevi, pored vodoprivrednog zemljišta, postavljen i na njihovim imanjima, a da im nije plaćena naknada za pričinjenu štetu od buldožera i bagera Vodoprivrednog preduzeća „Ćuprija“, koji su prelazili preko parcela i kopali kanal za cevovod.

U porodici Krdžavac žale se i da im je otet deo imanja, a vodenica, stara više od stotinu godina i jedina u čitavom kraju - ostala je bez vode!

- Još u toku javne rasprave o projektu gradnje HE, vlasnici poseda u pisanoj formi upozorili su investitore i urbanističku službu opštine, koja je izdavala dozvole, da može doći do katastrofalnih posledica usled pokretanja klizišta na zemljištu gde su njive, livade, voćnjaci i kuće. Niko, međutim, nije obratio pažnju na upozorenja - podseća Aleksandar Bučevac, predsednik Saveta MZ Bistrica.

Podsetimo, radove na gradnji dve hidroelektrane snage 2.360 kilovat-časova i godišnjom proizvodnjom od 11 miliona kilovat-sati struje, 7. septembra 2011, otvorila je Zorana Mihajlović, tadašnja ministarka energetike. Tada je najavljeno da će poslovi biti okončani za pola godine, ali su se radovi odužili, pa je struja iz HE „Crkvine“ potekla tek prošle jeseni, a nedavno je došlo i do havarije na cevovodu u koritu reke.

ODGOVOR DIREKTORA

U KRAGUJEVAČKOJ firmi najpre su najavili pisani odgovor na žalbe meštana i novinarska pitanja, a onda je, posle sedam dana, u kratkom telefonskom razgovoru, direktor Zoran Lukić rekao: „Sa vodeničarima Krdžavcima postigli smo sudsko poravnjanje, za gradnju imamo sve što zakon propisuje, a na ostala pitanja nema potrebe da odgovaramo“!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.