Ekološki rat: Zatvaraju smetliše za komšije

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 05. мај 2014. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Deponija Banjica

Opština Nova Varoš zatražiće pomoć suda ukoliko Priboj ostane pri odluci da joj zabrani da nakon 10. maja odlaže smeće na deponiji u selu Druglići u dolini Lima.

Opština Nova Varoš zatražiće pomoć suda ukoliko Priboj ostane pri odluci da joj zabrani da  nakon 10. maja odlaže smeće na deponiji u selu Druglići u dolini Lima. Nesporazum između rukovodstva dve opštine mogao bi tako da preraste u pravi „ekološki rat“, u kome bi najveće posledice, kao i obično, trpeli građani. 

Sporazum o korišćenju bez nadoknade deponije u Druglićima nadomak Priboja dve opštine su potpisale još 1997. godine, i dobru saradnju imale sve donedavno kada su čelnici opštine Nova Varoš prozvali opštinu Priboj da koči radove na izgradnji Regionalne sanitarne deponije „Banjica“ za četiri opštine koji  godinama tapkaju u mestu.

- Paušalne optužbe nisu razlog već činjenica da u Druglićima više nema mesta ni za otpad koji se prikupi u Priboju, a radovi na Regionalnoj deponiji „Banjica“ nikako da se privedu kraju  pa moramo da razmišljamo  o budućnosti. Mada smo zbog nekadašnje odluke da svoje smetlište otvorimo i za druge sada  u problemu, spremni smo da produžimo otkazni rok za Drugliće ukoliko komšije  žele dogovor  – kaže  predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Kao alternativno rešnje, u Novoj Varoši se međutim sve češće pominje 75 kilometara udaljena Regionalna deponija „Duboko“ kod Užica.

- Regionalna deponija „Duboko“ jeste alternativno rešnje ali jedino u situaciji da ekoliška inspekcija zatvori smetlište u Druglićima, za šta postoji mogućnost. U tom slučaju u nezavidnoj situaciji našao bi se i Priboj, a verovatno i Prijepolje koje ima svoje smetlište takođe na obali Lima. U slučaju da Priboj realizuje pretnju i svojevoljno postavi rampu na smetlište u Druglićima  tražićemo sudskim putem da se ona ukloni jer ugovor o njenom koriščenju nismo ničim prekršili – kaže  predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

Iz Nove Varoši se na deponiju u 20 kilometara udaljene Drugliće godišnje otera 2.500 tona smeća.

- Otvaranje novog smetilišta ne dozvoljava zakon, dok bi nas  deponovanje otpada na sanitarnoj deponiji  „Duboko“ kod Užica koštalo znatno više od 29 evra po toni  koliko plaća devet opština koje su učetvovale u njenoj gradnji. Nevidim ni kako ćemo platiti tu uslugu jer trenutna cena odnošenja smeća od 3,49 dinara po kvadrata pokriva samo troškove transporta na deponiju u Drugliće– kaže za Blic direktorica Komunalnog preduzeća „3. septembar“u Novoj Varoši  Suzana Šuljagić. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.