U Polimlju moguća klizišta, za sada bez poplava

glaszapadnesrbije.rs 28. април 2014. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo Klizište

Uprkos tome što je kiša u Polimlju proteklih dana padala, u opštinama Nova Varoš, Priboj i Prijepolje nije bilo izlivanja reka. Odeljenje za vanredne situacije prati stanje na vodotokovima iz minuta u minut.

Uprkos tome što je kiša u Polimlju proteklih dana padala, u opštinama Nova Varoš, Priboj i Prijepolje nije bilo izlivanja reka, potvrdio je danas načelnik prijepoljskog Odeljenja za vanredne situacije, Goran Posrkača.

"Što se tiče vodostaja reka nema opasnosti od izlivanja, nivo Lima je značajno povišen i kreće se na koti od 180 do 200 u zavisnosti od protoka na HE Potpeć i padavina ", naveo je on u izjavi Glasu zapadne Srbije. Trenutno nema većih klizišta osim jednog u Priboju - Glišina voda koje je aktivno preko 30 godina, a nastalo je, najverovatnije, prolaskom pruge Beograd Bar, ocenio je on. Prema njegovim rečima Odeljenje za vanredne situacije prati stanje na vodotokovima iz minuta u minut, a pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica spremni su da reaguju u slučaju potrebe budući da su najavljene nove padavine.

"Svi smo u pripravnosti , obavili smo razgovore sa predsednicima opština Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, tako da ćemo u slučaju potrebe preduzeti sve mere iz naših nadležnosti", istakao je Posrkača. Kako načelnik naglašava, vatrogasci spasioci su već obišli sva domaćinstva za koja se zna da mogu biti ugrožena poplavama i žiteljima je rečeno kako da se ponašaju ukoliko do toga dođe. Sugerisano im je da se blagovremeno evakuišu, izvedu stoku iz štala i stvari podignu na veću spratnost svojih kuća i objekata, zaključio je Posrkača.

Dotok Lima iz Crne Gore je veliki, pa je zadnjih dana ispuštano i po 600 kubika vode u sekundi, ali nije bilo izlivanja ove reke, rekao danas direktor JKP „Usluga“ iz Priboja, Željko Ječmenica. On kaže da mogu nastati problemi sa velikim klizištem u gradskom naselju Glišina voda (od starog ka novom Priboju) , gde 13 hektara zemljišta preti žiteljima 20 domaćinstava, ali i da prekine tok reke Lim, što bi, eventualno, moglo izazvati velike posledice .

On ističe da su o ovom problemu ponovo obavešteni Vlada RS i nadležna ministarstva, a od juče je ponovo došlo do havarije na vodovodnoj mreži ka starom delu Priboja, čiji stanovnici imaju manji dotok vode za piće.

"Popravka i zamena popucalih vodovodnih cevi koje idu kroz gradsko naselje Glišina voda obaviće se u sutra", rekao je on danas za Glas zapadne Srbije.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.