Podsticaj za nova radna mesta

danas.rs (R. Popović) 25. април 2014. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala u Prijepolju, u saradnji sa Opštinom Nova Varoš, raspisala je javni poziv poslodavcima iz zlatarskog kraja za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta u 2014. godini. Novčana podrška se odobrava u jednokratnom iznosu i to poslodavcima koji zapošljavaju do 50 nezaposlenih, prijavljenih na evidenciji tržišta rada.

Prema kriterijumima ovogodišnjeg konkursa, subvencija od 300.000 dinara po novozaposlenom bez obzira na broj lica koji poslodavac zapošljava. Pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta, pored poslodavaca koji se bave proizvodnjom i zanatskim delatnostima, mogu ostvariti i oni koji posluju u sektoru usluga, gde su dominantni trgovina i ugostiteljstvo.

Uslove koje poslodavci moraju ispuniti da bi mogli da računaju na ovaj vid novčane podrške su da zapošljavaju lica sa teritorije opštine Nova Varoš prijavljena na evidenciji NSZ, da imaju biznis plan, da održavaju broj zaposlenih u poslednja tri meseca koja prethode datumu kada je zahtev podnesen, uredno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i eventualno ranije dogovorene obaveze prema NSZ, uspešno posluju, kao i da ne zapošljavaju lica koja su u periodu od pola godine pre podnošenja zahteva za dodelu subvencije bila u radnom odnosu kod tog poslodavca. Državni organi, organizacije i drugi direktni ili indirektni korisnici budžetskih sredstava, poslodavci u oblasti eksploatacije uglja, vlasnici kockarnica, kladionica i menjačnica, podnosioci zahteva koji su koristili subvenciju po javnom pozivu za ista lica u prethodne tri godine, kao i oni koji su uspešno poslovali u proteklih 12 meseci ne mogu ostvariti pravo na pomoć iz ovog programa za otvaranje novih radnih mesta.

Prilikom bodovanja zahteva, uzimaju se u obzir sledeći kriterijumi: vrsta delatnosti, broj novozaposlenih u odnosu na broj postojećih radnika, do sada korišćena sredstva države ili opštine, struktura lica koja se zapošljavaju, dužina poslovanja, potrebni resursi, tržište prodaje, kao i finansijski pokazatelji i procena važnosti podnetog zahteva. Prioritet pri dodeli subvencija imaće poslodavci koji zapošljavaju dugoročno nezaposlena lica, mlade do 30 godina, starije od 50, osobe bez kvalifikacija ili niskokvalifikovane, invalide, Rome, izbegle i raseljene, povratnike po Sporazumu o readmisiji, žene i žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, kao i korisnike novčane socijalne pomoći.

Jedna od ključnih obaveza poslodavca koji dobije subvenciju jeste da lica za koje ostvario pravo na novčanu podršku zadrži u radnom odnosu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, u trajanju od najmanje dve godine od datuma zapošljavanja. Kako se navodi u nedavno objavljenom konkursu, koji će trajati do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu, odluku o odobravanju subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta donosi predsednik opštine, nakon što NSZ dostavi opštinskoj upravi pregled podnetih zahteva koji ispunjavaju uslove javnog poziva.

Ovdašnja uprava je program podsticaja otvaranja novih radnih mesta kroz subvencije poslodavcima pokrenula prošle godine, sa ciljem da ublaži jedan od najvećih problema na ovom području - veliki broj nezaposlenih, koji je premašio cifru od oko dve i po hiljade.

- Tokom 2013. zaključen je ugovor o dodeli subvencija sa 71 poslodavcem, na osnovu kojih su 173 lica sa evidencije tržišta rada došla do radnog mesta. Za realizaciju ovog programa podsticaja zapošljavanja, iz opštinskog budžeta za prošlu godinu opredeljeno su blizu 52 miliona dinara, ističe Marijana Đokić, šefica opštinske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.