Deponija: Komšijski nesporazumi koče „Banjicu“

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 19. април 2014. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo

Ukoliko opština Sjenica, Priboj i Prijepolje ne daju čvrste garancije da će učestvovati u  nastavku gradnje regionalne sanitarne deponije „Banjica“ u selu Čelice, Nova Varoš će se povući iz posla, a otpad prikupljenu na svojoj teritoriji voziti na 75 kilometara udaljenu deponiju „Duboko“ kod Užica.

Nova Varoš zajedno sa Pribojom smeće godinama odlaže na deponiji u selu Druglići kojoj je davno istekla upotrebna dozvola, pa joj preti zatvaranje. S druge strane,radovi na regionalnoj deponiji Banjica  iznad Limskog jezera i regionalnog puta Bistrica-Priboj, zapali su u ćorsokak i male su šanse da  će  uskoro biti nastavljeni. Krivac su besparica i slaba komunikacija između četiri opštine, ugrožene divljim deponijama.

- Ukoliko bi inspekcija zabranila dalje odlaganje otpada na deponiji u Druglićima, za šta postoji šansa, problem bi nam rešila deponija „Duboko“ na kojoj nas odlaganje tone otpada košta 39 evra računajući i prevoz.  Glavni teret radova na deponiji „Banjice“ pao je na teret Nove Varoši na čijoj se teritoriji i gradi,  a jedinu saradnju imamo sa Prijepoljem, dok od Priboja i Sjenice izostaju podrška i finansije – kaže predsenik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

Na deponiji „Banjica“ u koju je do sada uloženo blizu 90 miliona dinara, zemljani radovi su završeni još pre sedam godina, a uz finansijsku podršku „EU Progres“ jesenas je završena i nova projektno-tehnička dokumentacija.

- Za završetak „Banjice“  nedostaje još 10 miliona evra. Odavno je trebalo da se sa buduće deponije izmesti vodovod za Piboj, a da se saglasnosti i dozvole koje su date opštini Nova Varoš prenesu na preduzeće „Banjica“ koje je formirano prošle jeseni i nema zaposlenih. Međutim gotovo da nema podrške i komunikacije sa opštinskim službama pa sam podnela ostavku – kaže direktorica u ostavci preduzeća  „Regionalna sanitarna deponija Banjica“ Vesna Cuparić.

Iz Nove Varoši je na deponiju u dvadesetak kilometara udaljenim Druglićima prošle godine otpremljeno 2.511 tona otpada, što znači da bi odlaganje iste količine otpada na regionalnu deponiju „Duboko“ opštinu koštalo oko 98.000 evra.

- U slučaju da se opredelimo za „Duboko“ ,moraćemo međutim da imamo takozvanu  „transfer stanicu“ gde bi iz prikupljenog otpada izdvajali što može u reciklažu. To bi nam značajno smanjilo toškove – kaže predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.