Oda bliskosti čoveka i prirode

danas.rs (R. Popović) 18. април 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Ljubitelji likovne umetnosti imaće priliku da se u narednih desetak dana bliže upoznaju sa stvaralaštvom Ismeta Hadžića, akademskog slikara iz Rožaja. Za prvi susret sa Novovarošanima, poznati crnogorski umetnik odlučio je da se predstavi sa postavkom koju čine desetak ulja na platnu i 20 grafika, motivisanih autorovim zavičajem - ljudima i živopisnim pejzažima.

Izložbu su prošlog utorka u galerijskom prostoru ovdašnjeg Doma kulture, u prisustvu autora, otvorili Željko Tomović, direktor DK i Indira Gendžić, kustos Zavičajnoj muzeja u Novoj Varoši, koja je, tom prilikom, pročitala zapis Enesa Halilovića o Hadžićevom umetničkom stvaralaštvu.

- Pejzaži Ismeta Hadžića jesu pogledi na jedinstvene djelove ogromnog mozaika prirode, ali odigrani u posebnim časovima. Umjetnikova potreba da se zagleda u metafizičku tačku pronađenu u prirodi kazuje ponor vremena i čovjeka, te zvučnošću slike demaskira drečavost grada, ružičastu medijsku sliku i vještačku famu podignutu oko svakodnevne trivijalnosti. Naslikane prizore umjetnik nije slikao radi sebe, nego da ih pokaže, da drugim očima ponudi azil, utjehu, adresu za bjekstvo jer se bliži dan kada će Sunce izići sa Zapada, navodi se u Halilovićevom zapisu, u čijem fokusu se nalazi tumačenje umetnikovog veoma značajnog i prepoznatljivog ciklusa „Moja priroda“, posvećenog planini Hajli, kao velikoj Hadžićevoj inspiraciji, koju je dočarao brojnim uljima na platnu i bakrografikama.

Kritičari se, međutim, spore oko umetnikovog likovnog rukopisa. Dok Halilović tvrdi da Ismet Hadžić nije samo slikar zavičajnih motiva jer ne stvara samo da bi dopunio kolektivne uspomene o kraju u kome je rođen, već je priroda, posebno Hajla procvetala kao simbol i metafora, Jasmina Tutorov smatra da autorovo slikarstvo, ipak, pripada onom žanru koji nazivamo zavičajnim.

- Umetnik je srođen sa zavičajnim tlom Rožaja, na kome je proveo čitav svoj život, crpeći snagu, životne sokove, kreativnu energiju i najdublja saznanja iz tla i misterioznih visina neba iznad planine Hajle. Otuda Hadžićeva fascinacija Hajlom, njenom iskonskom elementarnošću i divljom lepotom. Vidici ove planine trajno su naselili umetnikovu vizuru, kroz nju osećamo umetnikove emocije, koja kao slika postaje oda bliskosti čoveka i prirode, ističe Tutorov.

Ismet Hadžić je, inače, čovek sa impozantnom umetničkom karijerom. Slikarstvo je specijalizirao u Moskvi, kao stipendista fonda „Moša Pijade“. Njegova osobenost i specijalnost su, ipak, grafike. Dobitnik je više prestižnih likovnih priznanja, među kojima se izdvajaju prva Evroazijska nagrada i druga nagrada za grafiku čuvenog Bitolskog bijenala. U četiri decenije dugoj umetničkoj karijeri priredio je 30 samostalnih izložbi u Crnog Gori i Srbiji i gotovo svim prostorima eks Jugoslavije, a učesnik je i 290 kolektivnih predstavljanja.

Novovarošani će Hadžićevu izložbu, koja nije prodajnog karaktera, u galeriji Doma kulture moći da pogledaju do 20. aprila.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.