Saopštenje za javnost odbornika Demokratske stranke u Skupštini opštine Nova Varoš

DS OO Nova Varoš 16. април 2014. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo

Saopštenje za javnost Odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini opštine Nova Varoš povodom dešavanja sa poslednjeg zasedanja Skupštine opštine.

U redakciju portala Zlatarinfo stiglo je saopštenje za javnost Odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini opštine Nova Varoš povodom dešavanja sa poslednjeg zasedanja Skupštine opštine. Saopštenje prenosimo u celini:

VIŠESTRUKO BRUKANJE U JEDNOM ČINU

Na poslednjem zasedanju Skupštine opštine Nova Varoš jedna od tema bila je ukidanje dnevnica za rad odbornika. Iz obrazloženja predloga i iz sadržaja rasprave i najneupućeniji su mogli da zaključe da se u pozadini navodne potrebe za štednjom krije licemerje predlagača i novi pokušaj da se odbornici opozicije odvrate od učešća u radu Skupštine opštine. Kao razlog za pomenuti predlog navodi se nedostatak sredstava u budžetu a štednju promovišu oni koji budžet neprekidno rasipaju. Sve liči na priču u kojoj je koza zadužena da čuva kupus. Stvarni cilj predlagača jeste da uklanjanjem opozicije smanji mogućnost da javnost sazna činjenice o zloupotrebama koje vlast pravi i šteti koju čini građanima, pustošeći opštinski budžet i poklanjajući narodnu imovinu.

Navodima samo nekoliko činjenica kojima ćemo potkrepiti iskazanu tvrdnju:

  • neposredno nakon konstituisanja sadašnjeg saziva Skupštine opštine na predlog Administrativnog odbora odbornici vladajuće većine su doneli odluku o povećanju iznosa dnevnice na 5 000 dinara po svakom danu zasedanja, kako bi osetili pravu draž vlasti. Odbornici Demokratske stranke nisu podržali pomenutu odluku;
  • ubrzo je, u organizaciji predsednika opštine, realizovana prva nabavka velike vrednosti – kupovina glasačke mašine. Više odbornika su počeli da primaju platu iz sredstava koja su direktno ili indirektno vezana za budžet opštine. Na pomenuti način značajan broj odbornika se i sada nalaze u sukobu interesa. Jasno je da su, kao posledica navedenog, rad i odlučivanje na skupštinskim zasedanjima neregularni;
  • predsednik Skupštine opštine Branislav Dilparić i njegov zamenik primaju veliku novčanu nadoknadu za ometanje odbornika tokom skupštinskih zasedanja i dodvoravanje predsedniku opštine. Sraman je način na koji skupštinske sednice vodi Branislav Dilparić! Jedini zadaci koji je uspešno izvršava jesu nastojanje da svaku diskusiju odbornika opozicije svojim komentarima obezvredi, kako bi izgubila izrečeni smisao, kao i da, mimo poslovnika, omogući predsedniku opštine da neprekidno drži politički miting, kamuflira svoje zloupotrebe i soli pamet odbornicima. Načinom vođenja sednica predsednik Skupštine opštine je potpuno ponizio ovu instituciju. Za svoja dela je zaslužio smenu a ne platu. Njegova grčevita odbrana plate koju kao predsednik prima, koja je, po njemu, najmanja u širem okruženju, iako ne zna koliko iznosi, primer je lične sramote preslikane u brukanje institucije. Hoće po svaku cenu da nastavi da unovčava svoj pristanak na poniznost. S druge strane, predsednik Skupštine opštine Nova Varoš evidentno nema nikakav uticaj na kreiranje opštinske politike, već služi kao marioneta u tragikomičnom pozorištu Srpske napredne stranke;
  • predsednik opštine Dimitrije Paunović, prema zvaničnom izveštaju nadležne opštinske službe, prima platu značajno veću od iznosa koji je za opštinu veličine naše propisan Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama. Njegova plata je veća od plate svih predsednika opština veličine do 60 000 stanovnika. I pored upozorenja od strane odbornika nismo obavešteni da je platu korigovao na nivo dozvoljen zakonom. U ozakonjenje svoje plate predsednik je upleo i Administrativni odbor, koji nije nadležan da odlučuje po ovom pitanju. Zauzvrat je predsednik Administrativnog odbora darovan ulogama prvog savetnika predsednika opštine i njegovog redovnog pratioca na službenim putovanjima, koja, naravno, za obojicu uključuju pravo na dnevnice i slobodno korišćenje, uz povremeno lupanje, opštinskog auta.

Odbornici Demokratske stranke ne traže dnevnice za svoj skupštinski rad. Ali, svaki čovek koji drži do elementarne časti u ovom trenutku bi se našao u velikoj nedoumici. Da li se udaljiti od cirkusa koji je napravljen od Skupštine opštine ili pristati na poniženja radi odgovornosti prema građanima? Licemerima bi svakako odgovarao naš bojkot jer bi bez kontrole nastavili da rade po utvrđenom modelu a istovremeno bi građanima poručili kako smo na zasedanja dolazili samo zbog dnevnica. Kod nas je, i pored jasne spoznaje na šta liči Skupština opštine, prevagnuo osećaj odgovornosti. Čak smo spremni da aktuelnim kreatorima lokalne politike platimo ulaznicu na skupštinska zasedanja, kako bi povećali prihode u kasi. Ako osiona vlast ne reaguje na kritike bar ćemo obavestiti javnost o jadu koji od najviše lokalne institucije i od opštinskog budžeta prave gore pomenute narodne vođe.

Zahtevamo od javnosti da izvrši pritisak na opštinske vlastodršce da sebe uvedu u zakonite tokove rada i odlučivanja! Zahtevamo da u deobi tereta krize učestvuju i vladari! Zahtevamo da se ni dinar iz opštinske kase ne daje za sramotu koju Skupštini opštine Nova Varoš priređuju njen predsednik i njegov zamenik! Insistiramo da se plata predsednika opštine obračunava u skladu sa zakonom, kao i da u vreme krize ne prelazi 50% od plate poslanika na stalnom radu u Skupštini Republike Srbije (zakon propisuje - do 90 %)! Ostatak neka nadoknadi uzvraćenim darovima onih koje je darovao. Zahtevamo da se ukinu nadoknade za rad članovim Oštinskog veća! Zahtevamo da se spreči zloupotreba dnevnica za službena putovanja i da se dnevnice ne isplaćuju opštinskim funkcionerima u vreme krize. Svi navedeni zahtevi biće zvanično dostavljeni Skupštini opštine na razmatranje, ako nas gore nabrojani korisnici budžeta, koji treba da se odreknu prihoda, ne budu preduhitrili i prijatno iznenadili odricanjem od istih.

U Novoj Varoši, 7. aprila 2014. godine,

Odbornička grupa Demokratske stranke u Skupštini opštine Nova Varoš

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ds


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.