Obnavljaju česmu, čekaju asfalt

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 12. април 2014. године Традиција Коментари

Česma u Miševićima Ispravljaju nemar - dogovor kod česme u selu Miševićima (foto: D. Gagričić)

U Miševićima, na Zlataru, zavičaju vojvode Petra Bojovića, obnavljaju spomen-česmu i spremaju se za svetkovinu 16. jula.

U selu Miševići u toku su pripreme da 16. jula, na dan rođenja vojvode Petra Bojovića (1858-1945), otkriju obnovljenu spomen-česmu, a i da nizom drugih manifestacija povodom 100-godišnjice Prvog svetskog rata ožive sećanja na oslobodioce i čuvaju uspomenu na slavnog zemljaka.

Pripreme su još poodavno započele u Beogradu, a u Miševićima je prošlog četvrtka održan sastanak predstavnika Odbora za obnovu spomen-česme, Zavičajnog udruženja Novovarošana u Beogradu, te opštine Nova Varoš i meštana.

Spomen česma u slavu i čast vojskovođe podignuta je u vidu piramide od tesanog kamena, u jesen 2002. godine i otkrivena 1. novembra. Ispod bronzanog lika vojvode Bojovića na mermernoj ploči uklesani su stihovi pesnika Milana Pajevića: Koja to majka od kakvog brašna i kojeg mleka podiže vojvodu ratnika, junaka, othrani Bojovića Petra čoveka“.

Spomen česma ukraj puta je već godinama zapuštena, sa neuređenom okolinom i suva zbog spora meštana oko korišćenja vode sa seoskog vodovoda. Pokrenuta je inicijativa da se česma spusti nekoliko desetina metara niže, na zaravan, gde meštani daju zemljište, a da se voda dovede sa izvora ispod Crnog krša. U toku je prikupljanje sredstava i akcija da se, uz pomoć države, asfaltira dva kilometra seoskog puta.

Pripreme - prof. dr Vojislav Subotić (foto: D. Gagričić)

Prof. dr Vojislav Subotić, predsednik Odbora za obnovu česme, najavio je da će se prilikom sledećeg susreta sa čelnicima opštine razgovarati o završetku muzejske postavke Zavičajnog odeljenja i obogaćivanju eksponatima i dokumentima iz života najslavnijeg Starovlašanina.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.