Praznik dečije poezije u Domu kulture "Jovan Tomić"

danas.rs (R. Popović) 05. април 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Dom kulture „Jovan Tomić“ bio je domaćin i organizator opštinske Smotre recitatora, na kojoj se ove godine okupilo tridesetak talentovanih učenika iz pet osnovnih i jedne srednje škole sa područja novovaroške opštine. Ovogodišnje takmičenje, koje se u gradu na padinama Zlatara tradicionalno organizuje gotovo tri i po decenije, obeležio je solidan kvalitet govorenja stihova, ali i nešto slabija brojnost učesnika.

Po oceni stručnog žirija, u sastavu: predsednik žirija mr Nikola Bjelić (profesor francuske književnosti i kulture), Fehima Ibišbegović (glumica) i Vladimira Dulanovića ( pesnika, glumca i reditelja), najuspešniji na ovogodišnjem takmičenju recitatora bili su: Petar Kolašinac, učenik četvrtog razreda OŠ “Živko Ljujić“ (prvo mesto u konkurenciji desetak takmičara nižeg uzrasta), Mladen Vuković, osmi razred takođe gradske Osnovne škole ( prvo mesto u kategoriji 12 recitatora srednjeg uzrasta) i Haris Turkmanović, učenik četvrte godine Gimnazije „Pivo Karamatijević“ (prvo mesto u konkurenciji osam srednjoškolaca). Publici se mlađani Petar , inače, predstavio pesmom „Pobuna“ Branka Ćopića, Mladen je izabrao stihove Miroslava Antića „Probaš i uspeš“, dok je Haris recitovao pesmu Slobodana Markovića „Psovke i žalost za njim“.

Za drugo mesto u kategoriji nižeg, srednjeg i starijeg uzrasta, kao i plasman na Okružnu smotru recitatora, koja se tradicionalno svakog maja održava u Kosjeriću, izborili su se i : Bojana Kaplanović, učenica trećeg razreda OŠ “Momir Pucarević“iz Akmačića („Kad si sama“ T.Đulinac), Stevan Gujaničić , učenik osmog razreda takođe akmačićke osnovne škole („Dečak sa zlatom lipe u kosi“ D.Erić), odnosno Nikola Dragašević, učenik treće godine novovaroške Gimnazije ( „Mala velika moja“ I.Sarajlić). Utešna treća mesta, ali bez prava da svoje recitatorske sposobnosti prikažu na regionalnom talmičenju, pripala su Milici Vujović, učenici trećeg razreda OŠ “Živko Ljujić“ („Balada o klovnu“ N.Popadić), Dijani Luković (peti razred OŠ “Knezovi Raškovići“ iz Božetića, govorila pesmu T. Nikoletića „Ne dirajte moje bube“) i Mariji Bojanović, maturantkinji novovaroške Gimnazije („A žurim ti na viđenje“ G.Boranijašević).

Prema oceni žirija, kako tvrdi predsednik mr Nikola Bjelić, pesme su na ovogodišnjoj smotri (osim u dva slučaja) bile primerene uzrastu i polu, a radilo se o veoma kvalitetnim i poznatim pesnicima i njihovim poetskim delima.Sudeći, međutim, prema dosadašnjim iskustvima, takve pesme ne prolaze baš najbolje na takmičenju u Kosjeriću ( jer se ponavljaju, a sa manom takozvanih opštih mesta) te je preporuka žirija da bi ih možda u budućnosti trebalo izbegavati.

- Artikulacija je mahom na zavidnom nivou, ali bi na dikciji trebalo još mnogo raditi. Novovaroški kraj je poznat po dobrom govoru, ali kada je u pitanju način kazivanja pesama, recitatori bi se morali potruditi da na pravi način prenesu emociju i priču koju pesma sadrži. Svaka pesma je priča te bi poeziju trebalo kazivati obraćajući pre svega pažnju na (s)misao, sadržaj, a ne formu odnosno ritam i rimu. Naročito je to važno ispraviti kod najmlađih recitatora koji često govore stihove pevajući. U tom smislu, žiri napominje da ključ ispravnog kazivanja stihova leži u pažljivoj analizi same pesme, kazao je u obrazloženju odluke žirija Bjelić, sugerišući mladim recitatorima da povedu računa i u pronalaženju mere u prenošenju tuđih emocija (pesnikovih ili lirskog subjekta), kao i da izbegavaju prenaglašene emocije i patetiku, koje često završavaju neprirodnim izvikivanjem stihova.

Članovi žirija ocenili su i da je izbor pesama bio uglavnom zadovoljavajući, ali da su takmičarei za nijansu slabije pripremljeni nego lane. Bilo je grešaka u akcentu, ali i dvoumljenja žirija oko drugoplasiranih i trećeplasiranih recitatora, koji su, po mišljenju žirija, bili slabiji te je izbor više bio zasnovan na njihovom potencijalu, a ne po onome što su ovom prilikom prikazali.

- I ovog puta je smotra recitatora bila pravi mali praznik poezije. Kroz govorenje stihova ovih talentovanih, mladih recitatora, živi i delo poznatih i manje znanih pesnika, čije pesme nanovo dobijaju na težini i značaju. Zato im dugujemo veliku zahvalnost za ispoljenu hrabrost i darovitost i što svojim talentom i vrednim radom pružaju svoj doprinos u negovanju jezika, ocenjuje Željko Tomović , direktor DK „Jovan Tomić“ , koji u ime organizatora smotre, smatra da bi naredne godine i škole, kao i nastavnici i profesori književnosti i srpskog jezika, trebalo više da se aktiviraju u pripremi đaka kako bi takmičenje dobilo na kvalitetu , masovnosti i uopšte popularizaciji ovakve vrste kulturnih događaja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.