Apel za nastavak gradnje sanitarne deponije „Banjica“

novosti.rs (D. Gagričić) 04. април 2014. године Екологија Коментари

Gradilište deponije Banjica, u selu Čelice NESLOGA Gradilište deponije Banjica, u selu Čelice, razdiru bujice (foto: D. Gagričić)

Gradnja sanitarne deponije za četiri opštine zapala u ćorsokak. Nesporazumi traju sedam godina, a tek osnovano preduzeće nema para.

Odbornici SO su uputili apel komšijama iz Prijepolja, Priboja i Sjenice i zatražili da se rukovodstva četiri opštine pogledaju oči u oči i dogovore oko nastavka radova na izgradnji regionalne sanitarne deponije „Banjica“, koji su poslednjih meseci zapali u ćorsokak.

Pre sedam godina završen je deo zemljanih radova u uvali u novovaroškom selu Čelice, iznad Limskog jezera i regionalnog puta Bistrica - Priboj i od tada traju brojni nesporazumi, uglavnom zbog nedostatka para. Poslednjih meseci očekivale su se pripreme za konkurse kod donatora, ali je prošle jeseni formiranom društvu RSD „Banjica“ izostala podrška i angažovanje tima stručnjaka, a direktor, Vesna Cuparić, inženjer iz komunalnog preduzeća „3. septembar“ u Novoj Varoši, podnela je ostavku.

- Nasledili smo probleme i džaba dogovor, čak i pred TV kamerama, kad izostaje komunikacija, podrška i finansiranje poslova iz opština Sjenica i Priboj - rekao je u sredu pred odbornicima SO Nova Varoš Dimitrije Paunović, predsednik ove opštine, podsećajući da je glavni teret pao na pleća i kasu Novovarošana, a da su jedinu saradnju imali sa Prijepoljcima.

Uz podršku „Euprogresa“ i ulaganje 400.000 evra, Tehnički fakultet iz Novog Sada pre pet meseci predao je projektno-tehničku dokumentaciju za nastavak radova na deponiji. Međutim, blokiran je rad, iako opštinama gori pod nogama zbog divljih deponija.

- Poslovi su vredni oko 10 miliona evra. Odavno je trebalo sa buduće deponije izmestiti vodovod za Priboj, a neophodno je da saglasnosti i dozvole, koje su date opštini Nova Varoš, glase na javno preduzeće Banjicu - podseća Vesna Cuparić.

I dok u zapadnom delu Raške oblasti upozoravaju da je teško složiti rogove u vreći, drugi kamen spoticanja je - besparica. Četiri opštine grcaju u teškoćama, u Sjenici imaju izgovor da neće u zajednički projekat, dok im se ne izgradi transfer-stanica za komunalni otpad, Novovarošani su Pribojce tužili da izmire dug.

-Jedino je rešenje da donatori obezbede bar tri miliona evra, što bi omogućilo separatnu gradnju i petogodišnje korišćenje deponije, pa da joj se postepeno produžava vek - ističe odbornik Nenad Todorović iz Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“.

HOĆE U “DUBOKO“

STREPIMO da će inspekcija zatvoriti smetlište u Limskoj dolini, pa da se ne bi našli u bezizlaznoj situaciji - zatražili smo da komunalci dobiju uslove i cenu da smeće odlažemo na deponiji „Duboko“, kod Užica - ističe predsednik Paunović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.