Štednja: Novovaroški odbornici ukinuli sebi dnevnice

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 03. април 2014. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo

Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš ukinuli su sebi dnevnice zbog uštede u opštinskom budžetu. U Skupštini je 27 odbornika  koji su  do sada primali 5.000 dinara po sednici, bez obzira koliko je ona dana trajala.

Dnevnice su odlukom odbornika privremeno ukinute, a da se one eventualno ponovo uvedu glasaće se kada prođe ekonomska kriza. Njihovo ukidanje predložio je Administrativni odbor na zahtev vladajuće koalicije oko naprednjaka.

- Zbog malog priliva u budžet štednja je neminovna, a planiramo i da ukinemo dnevnice članovima Opštinskog veća koje iznose 4.000 dinara. U opštinsku kasu u martu se slilo svega 60 odsto planiranih sredstava, a ništa bolja situacija nije bila ni u januaru i februaru – obrazložio je predsednik opštine Dimitrije Paunović (SNS).

Odbornici su predložili i da Administrativni odbor, u čijoj je to nadležnosti, razmisli i o smanjenju ili eventualnom ukidanju novčanih naknadata koje predsednik Skupštine opštine Branislav Dilparić (SPS) i potpredsednik Skupštine Dejan Obućina (SNS) primaju mesečno za svoj volonterski rad. Iznos njihovih primanja nije međutim saopšten.

- Nije u redu da se ukinu dnevnice odbornicima, a da

predsedniku i potpredseniku Skupštine ostanu volonterske plate koje primaju mesečno a skupština zaseda jednom u dva do tri meseca. Umesto 40.000 dinara neka ona bude 20.000 i 10.000 dinara ili 10.000 i 5.000 dinara. Neka Administrativni odbor razmisli o ovim predlozima, a mi smo spremni da se u korsit Dečijeg vrtića ili Crvenog krsta odreknemo sredstava koja kao stranka dobijamo iz opštinskog budžeta na ime dva naša odbornika – kaže odbornik NS Nikola Jelić.

Odluku da se odbornicima isplaćuje jedna dnevnica po sednici, bez obzira na njeno trajanje, Skupština opštine donela je u novembru pošle godine. Do tada odobnici su primali dnevnicu za svaki dan zasedanja, a pojedine sednice trajale su i tri do četiri dana.

- Ubeđen sam da već primam najnižu nadokanadu od svih predsednika opštinskih skupština u Srbiji, a neću se buniti ni ukoliko je Administrativni odbor smanji na taj nivo ako se ispostavi da moje tvrdnje nisu tačne. Kao što se nisam ni bunio zbog činjenice da deo mojih kolega, predsednika skupština, prima i do tri puta veću nadoknadu od mene – kaže predsednik Skipštine opštine Branislav Dilparić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.