Počela sa radom fabrika peleta

energetskiportal.rs (S. J.) 27. март 2014. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Prošlog meseca u Novoj Varoši otvorena je fabrika drvnog peleta. Nosilac projekta i investitor ovog postrojenja je kompanija „Nanix Wood d.o.o.“ iz Nove Varoši, a vrednost investicije je oko 2 miliona evra.

Prošlog meseca u Novoj Varoši otvorena je fabrika drvnog peleta „Nanix Wood“ izjavio je za Energetski Portal predstavnik ove fabrike gospodin Danko Pušičić. Fabrika je otvorena u već postojećem objektu koji je adaptiran za proizvodnju peleta, a inženjering i projektovanje radila je firma „Andritz Group“ iz Nemačke, dok je izvođač radova sama kompanija „Nanix Wood d.o.o.“ dodao je gospodin Pušičić.

Nosilac projekta i investitor ovog postrojenja takođe je kompanija „Nanix Wood d.o.o.“ iz Nove Varoši, a vrednost investicije je oko 2 miliona evra.

Prema rečima gospodina Pušičića ovo postrojenje proizvodi tri tone drvnog peleta na sat, a zapošljava 34 radnika.

Inače, opština Nova Varoš ima veliki potencijal u oblasti biomase o čemu svedoči i studija „Potencijali i mogućnosti komercijalnog korišćenja drvne biomase za proizvodnju energije i ekonomski razvoj opština Nova Varoš, Priboj i Prijepolje“, a koju je izradio Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – Upravom za šume i UNDP kancelarijom u Beogradu. Takođe, planira se i izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu koje će proizvoditi 3MW električne energije i 8MW toplotne energije, a koji će finansirati opština Nova Varoš u saradnji sa privatnim partnerima.

Više informacija: „Nanix Wood d.o.o.“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.