Rezidbu voća učilo 70 poljoprivrednika

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 25. март 2014. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

Preko 70 novovaroških voćara prošlo je jednodnevnu obuku u zimskoj rezidbi voća u organizaciji Odeljenja opštinske uprave za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Udruženja voćara „Zlatni breg“ i Poljoprivredne stručne službe „Užice“.

Preko 70 novovaroških voćara prošlo je jednodnevnu obuku u zimskoj rezidbi voća u organizaciji Odeljenja opštinske uprave za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Udruženja voćara „Zlatni breg“ i Poljoprivredne stručne službe „Užice“. Radionica i obuka organizovani su u voćnajacima u Draževićima i Radoinji, a tehniku rezidbe zainteresovanim voćarima prikazali su savetnici iz oblasti voćarstva Andrija Radulović i Nebojša Brzaković.

- Osnovni zadatak zimske rezidbe u zasadima šljiva i jabuke je da ostvari optimalne uslove za formiranje kvalitetnih cvetnih pupoljaka, odnosno ograničenje trajanja vegetativnog rasta, puno i direktno osvetljenje i dobar energetski bilans u toku perioda akumulacije – objašnavaju Andrija Radulović i Nebojša Brzaković iz Poljopruvredne stručne službe „Užice“.

U opštini Nova Varoš, inače, pod voćnjacima je 1.178 hektara, od čega je svega 107 hektara plantažnih i 1.072 hektara ekstenzivnih voćnjaka. Pod šljivom je 825, jabukom 159, kruškom 82 i malinom svega 37 hektara. Prema rezulatima Popisa poljoprivrede od  pre dve godine, voćarstvom se bavi 2.399 od ukupno 3.627 poljoprivrednih gazdinstava, dok je pod voćnjacima  tek pet odsto od ukupne površine korišćnog poljoprivrednog zemljišta.

- Zbog velikog interesovanja, a na inicijativu Udruženja „Zlatni breg“ i u narednom periodu organizovaćemo redionice, seminare i predavanja iz oblasti za koju poljopruivrednici izraze interesovanje. Finansirali smo i učešće petnaestak poljoprivrednika u „Zimskoj školi za poljoprivrednike“ koju je na Zlatiboru organizovao Centar za organsku proizvodnju – kaže Marijana Đokić iz Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoje opštine Nova Varoš.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda zlatni breg


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.