Fakultetske diplome na čekanju

danas.rs (R. Popović) 21. март 2014. године Политика Економија Коментари

Zlatarinfo logo Na sastanku kod Predsednika

Grupa od oko 50 nezaposlenih Novovarošana, među kojima je najviše onih sa fakultetskom diplomom, sastala se nedavno sa predsednikom opštine Dimitrijem Paunovićem kako bi zajednički razmotrili mogućnosti rešavanja njihovog egzistencijalnog problema i načina kako da u što kraćem vremenskom periodu eventualno dođu do zaposlenja.

Susret održan u zgradi lokalnog parlamenta organizovao je, inače, predsednik Paunović, a nakon njegove višednevne polemike na društvenim mrežama sa nekolicinom ovdašnjih akademaca, koji su izneli brojne kritike na rad aktuelne opštinske vlasti, posebno u segmentu zapošljavanja. Prilično žučna rasprava na Fejsbuku nije se, međutim, desila i na ovom sastanku. Čule su se, istina, brojne zamerke naših sugrađana koji se nalaze na dugačkoj evidenciji tržišta rada, među kojima dominiraju one da je na delu prisutno stranačko zapošljavanje, da se nedovoljno vrednuju visokoobrazovani članovi naše zajednice, da rukovodstvo opštine nema dovoljno razumevanja za teško stanje u kome se nalaze nezaposleni, među kojima nisu retki slučajevi da nijedno od supružnika ili članova porodice nema posao, da prednost pri zapošljavanju imaju politički podobnici, a bilo je i tvrdnji od strane nekih učesnika skupa da pojedini poslodavci koji su dobili subvencije opštine za otvaranje novih radnih mesta krše zakon, ne prijavljujući radnike i deleći im otkaze bez obrazloženja i valjane argumentacije.

- Prioritet u radu lokalne vlasti je zapošljavanje i jedna smo od opština koja je lane najviše sredstava izdvojila za otvaranje novih radnih mesta. Mogućnosti za zaposlenje u javnom sektoru gotovo i da nema, posebno u administraciji u kojoj je broj zaposlenih nesrazmeran potrebama. Zato smo se fokusirali da zapošljavanje podstaknemo kroz program subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, kao i preko javnih radova i kroz stručno osposobljavanje i praksu. To ćemo nastaviti i tokom 2014. godine, uz dodatni projekat različitih vidova edukacije nezaposlenih lica. Ono što bi vi trebalo da uradite jeste da pokažete malo više inicijative i preduzetničkog duha da eventualno sami otpočnete sopstveni biznis, a mi ćemo takve vaše ideje podržati, rekao je, između ostalog, predsednik opštine Dimitrije Paunović, odbacujući kritike o stranačkom zapošljavanju, i uz opasku da mu pojedine odredbe u radnom zakonodavstvu vezuju ruke da se „obračuna“ sa neradnicima u javnoj upravi.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.