Beogradskom biznismenu plene imovinu

novosti.rs (D. Gagričić) 13. март 2014. године Политика Економија Коментари

Inova Kokin Brod Inova Kokin Brod (foto: D. Gagričić)

U Novoj Varoši prinudno naplaćuju naknade za građevinsko zemljište. Kupac „Inove“ Rajko Šotra našao se prvi na udaru.

ZAPLENOM imovine Fabrike nameštaja „Inova“ u Kokinom Brodu, opština Nova Varoš započela je prinudnu naplatu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, uvedenu početkom prošle godine kao „porez na katance i nerad“, čemu se protivi većina vlasnika objekata u ekstra zoni.

- Uz pomoć MUP, a na osnovu rešenja Poreske uprave, ušli smo u „Inovu“, popisali, procenili i zaplenili imovinu, jer kupac fabrike, Rajko Šotra iz Beograda, nije izmirio obaveze od oko 50 miliona dinara. Prodajom imovine naplatićemo potraživanja - kaže Dimitrije Paunović, predsednik opštine.

Nekadašnju fabriku nameštaja od masiva, sa preko 30.000 kvadrata prostora pod krovom, u vreme stečaja kupio je beogradski biznismen Šotra. Fabričke trake nisu pokretane, već su konzervirane, a ulazi su okovani katancima.

Ova fabrika se, kao i objekti u gradskoj industrijskoj zoni i elektrane na Uvcu - početkom prošle godine našla u ekstrazoni, za koju je lokalna uprava uvela naknadu od 650 dinara po kvadratu korisnog zatvorenog poslovnog prostora, dok je za otvoreni prostor 120 dinara. U ostale četiri zone tarifa su 200, 150, 100 i 50 dinara za hale, a za placeve upola manje.

Najavu vladajuće koalicije na čelu sa naprednjacima da će joj se na nišanu naći godinama prazne hale i drugi objekti, kupljeni najčešće od firmi u stečaju i privatizaciji i da će nova dažbina biti porez na katance i nerad, mnogi su smatrali - praznom puškom. Međutim, kad su stigla rešenja, od čijih brojki boli glava, a sad i izvršitelji - u nekim firmama su najavili žalbe i zahteve za ocenu ustavnosti.

- Namera je da privolimo vlasnike da se iskoristi taj proizvodni prostor. Stavove vlasti podržali su građani, jer nam je dragoceno svako radno mesto, pošto imamo nekoliko ponuda za otvaranje pogona, a vlasnici hala traže visoke sume za zakup - naglašava Paunović.

NASTAVAK AKCIJE

Sličnu proceduru, kao i prilikom zaplene imovine „Inove“, u lokalnoj upravi najavljuju u fabrikama obuće i trikotaže, ribnjaku u Draževićima i kod drugih obveznika.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.