Beton zarobio hektare

novosti.rs (D. Gagričić) 06. март 2014. године Политика Економија Друштво Коментари

Zidine nesuđenog sportskog centra Zidine nesuđenog sportskog centra (foto: D. Gagričić)

Iako stešnjen između brda i u oskudici građevinskog zemljišta, grad pod Zlatarom dozvolio je takav luksuz - da mu je 4,5 hektara atraktivne lokacije, pored magistrale, od raskrsnice na Branoševcu do benzinske pumpe - već skoro četiri decenije zarobljeno betonom.

Iako stešnjen između brda i u oskudici građevinskog zemljišta, grad pod Zlatarom dozvolio je takav luksuz - da mu je 4,5 hektara atraktivne lokacije, pored magistrale, od raskrsnice na Branoševcu do benzinske pumpe - već skoro četiri decenije zarobljeno betonom.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme gradnje brane HE „Uvac“ i treće centrale na ovoj reci, počelo je i podizanje sportskog centra sa bazenom. Uzalud su mnogi Novovarošani ukazivali na megalomaniju, podsećajući tada da grad nema dovoljno vode za piće, a kamoli za kupanje u bazenu, te da se bacaju pare u čelik i beton. Uz primedbe da je to „veliki zalogaj“ za čaršiju, pojedinci su tvrdili da se ta investicija može okončati samo ako krene gradnja revirzibilne HE „Bistrica“, o kojoj se priča bezmalo četiri decenije.

Radovi su prekinuti po sili zakona koji je tada zabranjivao neprivredne investicije, a ubrzo su nastali sporovi oko oštećenih kuća i ispucalih zidova iznad gradilišta. S druge strane, betonske zidine, visoke i po pet do deset metara, postale su zanimacija šereta, koji su zbijali šale tvrdeći da su na baksuznoj lokaciji - spomenici „skamenjenih političara“ ili „neuspelih građevinara“, a prolaznici magistralom godinama nagađaju šta je to što tolike godine štrči u nebo i zarasta u korov.

Garniture lokalne vlasti su prethodnike optuživale za promašaje, tvrdeći da „razbijaju glavu“ šta će sa tako atraktivnom lokacijom u gradu. Uoči jednih izbora dovezen je i kran za tobožnji nastavak radova, a na početku druge kampanje uložena su znatna sredstva u projekat i kataloge za gradnju hotela i sportskih sadržaja. U međuvremenu je odlučeno je da se podigne gradsko-školska dvorana u blizini osnovne i dve srednje škole, a nesuđeni sportski centar i dalje je u planovima.

Opozicija i dalje podseća da je velika šteta što je ovoliki prostor, maltene u centru grada, zarobljen betonom. Za niz inicijativa opštinske adminitracije da se nađu investitori, oni kažu da traju dok se ne osuši mastilo.

TURCI I BAZEN

PRE godinu dana lokalna vlast je najavila dolazak turske firme za proizvodnjiu i promet tekstila, pa je sprovedena preparcelizacija zemljišta, spremani su ugovori... Prilikom usvajanja regulacionog plana, predsednik opštine Dimitrije Paunović je tražio da se na delu sportskog centra rezerviše prostor za toplanu i bazen.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.