Alge ugrožavaju uvačka jezera, čeka li Priboj sudbina Užica?

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 04. март 2014. године Екологија Коментари

Uvačko jezero Uvačko jezero (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Ukoliko se ne preduzmu hitne mere, alge će ozbiljno ugroziti Uvačko jezero, pokazali su preliminarni rezultati ispitivanja kvaliteta vode ove akumulacije, koje su sproveli stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu. Ispostavilo se da je voda treće i četvrte, a na pojedinim mestima čak i pete kategorije.

Ukoliko se ne preduzmu hitne mere, alge će ozbiljno ugroziti Uvačko jezero, pokazali su preliminarni rezultati ispitivanja kvaliteta vode ove akumulacije, koje su sproveli stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu. Ispostavilo se da je voda treće i četvrte, a na pojedinim mestima čak i pete kategorije.

Zbog stanja jezera i prelivanja njegovih voda strepi se i za sudbinu druga dva koja se nalaze nizvodno, Zlatarskog i Radoinjskog, pošto se iz potonjeg snabdevaju stanovnici Priboja i okoline, nakon prerade u Fabrici vode u Jarmovcu. Kako su nam danas potvrdili JKP „Usluga“ u Priboju, potencijalna opasnost od zagađenja Priboja vodom iz Radoinjskog jezara postoji.

Reč je o problemu identičnom onom sa jezerom Vrutci, odakle su se snabdevali stanovnici Užica, a za moguću pojavu algi u Uvačkom jezeru odgovorne su klimatske promene, a posebno čovek. Vode su ugrožene mnogobrojnim divljim deponijama, kako na obalama jezera tako i na pritokama Vapi i Grabovici, koje i donose najviše otpadnih voda. Na obalama sva tri jezera dozvoljeno je pecanje, koriste se motorni čamci u zabranjenoj zoni, decenijama niču vikendice, a otpadne vode iz svih tih objekata idu u jezera.

U Rezervatu prirode „Uvac“ kod Nove Varoši već godinama upozoravaju na kanalizacione mreže opštine Sjenica, kao i otpadne vode iz mnogobrojnih klanica, mlekara i rudnika uglja Štavalj. Ljudski nemar, nebriga i nepoštovanje sanitarnih propisa, tvrde, izazivaju eutrofizaciju vode koja je najvidljivija posledica „cvetanja vode“, jer dolazi do prenamnoženosti vodenih biljaka, najčešće algi, što se negativno odražava na živi svet i kvalitet vode.

Zabrinjava izveštaj biologa Agencije za zaštitu životne sredine iz novembra 2013. godine o „masovnom razvoju makrofitske vegetacije na akumulaciji Radoinja“. U izveštaju se navodi da su u ovom jezeru „konstatovane čitave podvodne livade koje su obrazovale submerzne i flotatne vodene biljke“. Na Radoinjskom jezeru, prema ovom izveštaju, ove vodene biljke su već prenamnožene, pa biolozi Agencije predlažu čišćenje akumulacije, čak i njenog mulja.

U JKP „Usluga“ u Priboju, u čijem sastavu je i Fabrika za prečišćavanje vode na Jarmovcu, kažu da je snabdevanje građana uredno i za sada bez problema, i da se pije zdrava voda.

„Potencijalna opasnost za Radoinjsko jezero postoji, odakle tridesetak hiljada stanovnika Priboja i okoline pije vodu, upoznati smo sa problemom algi, ali srećom za sada nema cvetanja. Mi nismo zvanično obavešteni od strane Agencije za zaštitu životne sredine i eventualnim opasnostima od vode iz Radoinjskog jezera. Svakodnevno vršimo analizu kvaliteta preko Zavoda za javno zdravlje iz Užica, koji nas takođe nije obavestio o eventualnim problemima i rezultati ispitivanja vode koju piju građani Priboja su zadovoljavajući“, kazao je direktor JKP „Usluga“, Željko Ječmenica.

Dodaje da se fabrika vode redovno remontuje, i to uz pomoć visokotehnoloških sistema za prečišćavanje. Ukoliko bude problema sa kvalitetom vode iz Radoinjskog jezera koja se prečišćava na Jarmovcu, odmah će se reagovati, najavio je on, istakavši da građani Priboja nemaju razloga za strah.

Kako je rekao, radnici JKP „Usluga“ iz Priboja svakodnevno na ovom jezeru prate situaciju, a ovo komunalno preduzeće i opština Priboj ne mogu da preduzmu nešto u vezi uklanjanja algi iz jezera, jer je ono na teritoriji susedne opštine Nova Varoš, a pripada Drinsko -limskim hidroelektranama od kojih Pribojci kupuju vodu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.