Zbog seobe iz sela u grad, organizuju se dve „sirijade“. Takmičenje će biti održano 26. jula u Novoj Varoši i 28. avgusta u Štitkovu.

NOVA VAROŠ - Zbog odluke vladajuće koalicije u SO da se 17. po redu „sirijada“, takmičenje planinki u umeću spremanja punomasnog zlatarskog sira na tradicionalni način, premesti iz sela Božetići u grad - ovaj kraj će letos imati dve „sirijade“, a posetioci dve prilike da degustiraju kvalitet belih kriški.

Turistička organizacija na sva zvona najavljuje okosnicu letošnje manifestacije - etno-dan, 26. jula, sa „sirijadom“, izložbom meda, rukotvorina i heljdopita, kao i 3. saborom pevača izvika i nastupom orkestra Dejana Petrovića. Iz više sela, kojima nije uslišena molba da se odustane od seobe, stižu pozivi za bojkot učešća u takmičarskom delu „sirijade“ i započele su pripreme za drugu, u starom terminu, na Gospođindan, u Štitkovu.

- „Zlatarfest“ je ustanovljen kao opštinska manifestacija sa ciljem da promoviše objedinjenu turističku ponudu novovaroškog kraja i sve njegove potencijale, kako prirodna bogatstva, tako i na polju turizma i privrede - naglašava Dimitrije Paunović (SNS), predsednik opštine. - Da bi efekti manifestacije bili vidljiviji, odlučili smo se da se sadržaji organizuju krajem jula (od 25. do 28) u jeku sezone godišnjih odmora.

Uz ljutnje i pitanja „zašto u grad ne presele i regatu i „Šaranijadu“, nego ih održavaju na Zlatarskom i Uvačkom jezeru?“, u selima pod Javorom, poznatom stočarskom kraju - okreću list. Ogorčeni su i u fondaciji „Stara Raška“, čiji je predsednik Vojin Vučićević, jedan od inicijatora takmičenja.

- Na skupovima građana osnovana je „Božetićka sirijada“, koja u početku neće imati takmičarski karakter, a održavaće se u Štitkovu, na Gospođindan, 28. avgusta, na narodnom saboru - ističe se u saopštenju nedavno osnovanog udruženja „Knezovi Raškovići“ iz Štitkova, koje na ovaj dan najavljuje i prvu seosku slavu i otkrivanje obeležja rodoljubima palim za kralja i otadžbinu, koje se podiže pored spomenika četničkom komandantu Vuku Kalajitoviću.

KUMOVI

VIŠE kulturnih i javnih radnika, ali i odbornici opozicije u SO, uputili su zahteve da letošnja manifestacija, „Zlatarfest“, dobije novi naziv, koji će odražavati njenu suštinu. Najčešće zamerke su da je ime pomodarsko i skorojevićko, dato brzopleto, da su kumovi kratkog aršina u vremenu i prostoru...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija zlatarfest zlatarfest 2013


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.