Priboj: Više birača nego stanovnika

glaszapadnesrbije.rs 02. март 2014. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Priboj na Limu

Grad na Limu predstavlja svojevrstan paradoks, kada su u pitanju ovogodišnji ali i parlamentarni izbori održani 2012. godine. Ova opština ima više birača nego stanovnika. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine ima 27 133 žitelja, a u zvanični birački spisak upisano je 28 628 građana sa pravom glasa.

Priboj – Grad na Limu predstavlja svojevrstan paradoks, kada su u pitanju ovogodišnji ali i parlamentarni izbori održani 2012. godine. Naime, ova opština ima više birača nego stanovnika, jer Priboj, prema poslednjem popisu iz 2011. godine ima 27 133 žitelja, a u zvanični birački spisak upisano je 28 628 građana sa pravom glasa. Dakle, birača je za 1495 više nego zvaničnih stanovnika ovog grada, a onih koji zaista žive ovde i imaju pravo glasa je tek oko 20 000.

Informacije i iskustvo sa ranijih izbora, kao i podaci nekih političkih partija izneti ovih dana, govore da oko 8000 punoletnih stanovnika Priboja, državljana Srbije, trenutno radi van svog rodnog mesta, širom bivše Jugoslavije i zapadne Evrope, i godinama ne žive i ne glasaju u ovom gradu.

Na drugoj strani, postoji oko 9000 onih koji uopšte ne žive u Priboju, gde su prijavljeni na fiktivnim adresama kod prijatelja i poznanika. Oni su stanovnici susednih bosansko-hercegovačkih opština Rudo, Višegrad i Čajniče, i uz državljanstvo te republike imaju i srpsko, kako bi se besplatno lečili u Srbiji i koristili druge pogodnosti kao što su dečji dodatak i zaposlenje. Tako je u Priboju zaposleno blizu 2000 stanovnika opštine Rudo, a između ostalog rade i u najodgovornijim državnim službama u gradu, lokalnoj samoupravi, MUP-u, bankama...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.