"Poslednji voz" za stare slike

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 01. март 2014. године Варошани Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Kosidba u Radijevićima

Zlatarinfo portal se priključuje akciji prikupljanaj fotografija, koje svedoče o kulturnom i istorijskom nasleđu našeg kraja.

Zlatarinfo portal se priključuje akciji prikupljanaj fotografija, koje svedoče o kulturnom i istorijskom nasleđu našeg kraja. Ovim putem pozivamo sve koji poseduju ovakve fotografije da nam ih pošalju u elektronskom obliku na email adresu: zlatarinfo@gmail.com. U koliko niste u mogućnosti da sami skenirate fotografije i prebacite ih u elektronsku formu, pošaljite nam poruku na istu email adresu kako bi se dogovorili oko preuzimanja i skeniranja istih.


Sakupljanjem fotografija, koje su ogledalo vremena, u našem kraju niko se nije bavio ozbiljnije ili je to bar činjeno u retkim slučajevima. I sve što je prikupljeno, uglavnom je u privatnim albumima, daleko od očiju javnosti, a samo su pojedina dragocena dokumenta – našla u fototekama ili na stranicama knjiga i novina.

Zahvaljujući magičnom oku fotoaparata, koje je beležilo trenutke i zaustavljalo vreme – u nasleđe su nam ostala dragocena svedočanstva. Šta sve skrivaju porodični albumi, ramovi ponegde prekriveni paučinom, sanduci devojačke spreme, vojnički koferi, zavežljaji u ormanima, skrivnice na tavanima...?

Uz slike porodičnih zadruga, ratnika, svetkovina, sabora, đačkih rastanaka, ponekad na svetlo dana izbiju i fotografije starinskih enterijera, živopisnih panorama ili davno zaboravljenih ulica i spomenika, važnih događaja, prvih mašina i puteva u Starom Vlahu, motiva kojih više nema.

Ti fotografski zapisi su zaista ogledalo vremena, oni omogućavaju da bolje shvatimo to vreme, da ga doživimo sa svim njegovim blagodetima i nevoljama, da upoznamo ljude, život, zanimanja, verovanja... Zapisi predstavljaju izuzetan vizuelni dokument i izvor za istorijska, etnološka, kulturna i druga naučna istraživanja.

Ako je decenijama zanemarena briga o nasleđu, sad je prilika da se uhvati „poslednji voz“ i od zaborava sačuva prošlost. A pripremiti jedinstvenu hroniku kraja ili monografiju grada, možda spomenar pojedinih vremenskih perioda - nije jednostavan projekat, već ozbiljan posao, koga bi trebalo da se prihvati neko od entuzijasta ko ima „oko i žicu“, u saradnji sa našim kulturnim institucija (Zavičajni muzje, Biblioteka) kao što je rađeno u drugim sredinama, uz mogućnost da se konkuriše za sredstva.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani kultura tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.