Težak život porodice Stevanetić

alo.rs (A. O.) 26. фебруар 2014. године Хуманитарне акције Коментари

Zlatarinfo logo Zgarište kuće porodice Stevanetić (foto: prva.rs)

Pre nekoliko godina, Marina (9), ćerka Radovana i Ljubinke Stevanetić iz sela Božetići kod Nove Varoši, umrla je od karcinoma hipofize, od čega je ubrzo oboleo i njen stariji brat Mladen. Otac Radovan je invalidski penzioner, a majka Ljubinka je na jedno oko potpuno slepa, a na drugo vidi svega 60 odsto.

Pre nekoliko godina, Marina (9), ćerka Radovana i Ljubinke Stevanetić iz sela Božetići kod Nove Varoši, umrla je od karcinoma hipofize, od čega je ubrzo oboleo i njen stariji brat Mladen. Otac Radovan je invalidski penzioner, a majka Ljubinka je na jedno oko potpuno slepa, a na drugo vidi svega 60 odsto. Da nesreća bude još veća, 16. aprila 2013. godine toj porodici je izgorela dvospratna kuća sa potkrovljem i sve stvari. Čak im je i pas skončao u vatri, ali nikako ne mogu da prežale porodične fotografije. Nemaju više slike svoje pokojne ćerke Marine. Svoju priču ispričali su u emisiji „Eksploziv“ na TV „Prva“, a danas je njihova situacija još teža…

Ljubinka se preselila kod bolesnog sina Mladena u Kragujevac, gde je stigao do druge godine na Pravnom fakultetu kada se razboleo. Otac Radovan je ostao u Božetićima. Nekadašnji kokošinjac, tri sa tri metra, sada je njegova kuća. Od pušnice je napravio kuhinju. Komšije su mu od svoje kuće razvukle električni kabl da napaja jednu sijalicu. Čak i po ovoj zimi kupa se hladnom vodom sa dvorišne česme.

Sin Mladen sa majkom živi kao podstanar u podrumu jednog kućerka i jedva uspevaju da skupe novac za lekove, koji su preskupi.

- Majka je stara i bolesna, a pomaže jednoj nepokretnoj starici za 4.000 dinara mesečno. Nema drugog izbora. Očeva invalidska penzija je 18.000 dinara, ali sve što primi mora da da mami i meni. Mama uspe da proda i malo sira, koji pravi u selu, ali sve to je premala zarada.

Zbog karcinoma, sin ima oštećenje trećeg režnja hipofize i mora da uzima terapiju koja košta 450 evra mesečno. Ljubinkini lekovi za oči su 100 evra, pa još toliko daju za stanarinu. Rado bi se vratili u svoje selo, ali nemaju gde. Od njihove kuće ostao je samo temelj, crn od gareži, kao što je i njihova sudbina. Kada je kuća Stevanetića izgorela, finansijski im je pomogao grad Beograd.

- Najviše novca je, nažalost, otišlo na Mladenovo lečenje, a za deo para Radovan je kupio posuđe za pravljenje sira da ne bi ostali bez tog prihoda. Dobili su od opštine Nova Varoš i jedan kontejner, za smeštaj radnika na gradilištu, ali bio je truo. Patos sa rupama, krov prokišnjava. Ne može tu da se živi nikako. Akciju pomoći Stevanetićima za izgradnju nove kuće vodim ja. U Kragujevcu sam upoznala Mladena i Ljubinku – kaže Snežana Popović (30) iz Kragujevca, koja dobrovoljno vodi humanitarnu akciju.

Svi ljudi dobre volje pomoć mogu uplatiti na račune u Komercijalnoj banci: 

DINARSKI 205-9011005277714-15, 

DEVIZNI Swift - BIC KOBBRSBG I IBAN / Account number RS35205903102012156010. 

Molim svakoga ko je u mogućnosti da izađe u susret porodici Stevanetić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

humanitarne akcije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.