Prijepoljci tvrde: Jugovići počivaju kod nas u Davidovici

glaszapadnesrbije.rs 24. фебруар 2014. године Традиција Коментари

Manastir Davidovica Manastir Davidovica (foto: wikimedia.org)

U Prijepolju tvrde da su epski junaci sahranjeni na svojoj dedovini, pored manastira Davidovica u obližnjem Brodarevu . Ova bogomolja potiče iz 13. veka, sagrađena je na ostacima vizantijske bazilike iz 6. veka kao zadužbina Nemanjića, odnosno monaha Davida, župana Dimitrija, unuka Stefana Nemanje.

Prijepolje – Kosovski boj i srpski junaci pali u borbi sa turskim osvajačima ostavili su velikog traga u svesti našeg naroda i odigrali bitnu ulogu u formiranju srpskog nacionalnog identiteta i kulture. Posebno mesto u toj povesti, pored kneza Lazara i Miloša Obilića, zauzimaju i braća Jugovići, epski heroji čije postojanje nije dokazano, ali vekovima u Srba služe kao primer požrtvovanosti, hrabrosti i odanosti rodu i porodici. Zbog toga gotovo svaki kraj širom srpskih zemalja ima svoj grob svih ili nekoga od Jugovića.

U Prijepolju tvrde da su epski junaci sahranjeni na svojoj dedovini, pored manastira Davidovica u obližnjem Brodarevu . Ova bogomolja potiče iz 13. veka, sagrađena je na ostacima vizantijske bazilike iz 6. veka kao zadužbina Nemanjića, odnosno monaha Davida, župana Dimitrija, unuka Stefana Nemanje.

To je jedini srpski manastir čiji je ugovor o gradnji sačuvan, a nedavno je pronađen u dubrovačkom arhivu. Potpisali su ga 1281. godine monah David i graditelji iz ove nekadašnje primorske republike, a za 150 solida hram su sazidali majstori Desin de Ris i njegov sin Blaž. Davidovicu već decenijama pohode znatiželjnici, upravo zbog tvrdnje da su tu sahranjeni Jugovići i njihov otac Jug Bogdan.

Narod Polimlja odvajkada veruje da su ovde počivaju zemni ostaci braće Jugovića, koja su posredstvom sestre Milice, udovice kneza Lazara, nakon Kosovskog boja ovde doneta i sahranjena, na šta ukazuju očuvani spomenici koji se nalaze u manastirskom krugu. Davidovicu su porušili Turci i napuštena je u vreme Velike seobe Srba, krajem 1690. godine. Manastir Davidovica je potpuno obnovljen i rekonstruisan 1997. godine, zahvaljujući izuzetnom zalaganju Slavoljuba Pušice, direktora Muzeja u Prijepolju, a uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije.

Kako nam je rekao Slovoljub Pušica, Davidovicu posećuju vrlo često organizovane grupe i pojedinci, zato što je ovaj manastir zbog svog istorijskog značaja i zbog istorijske važnosti zanimljiv svima.

„U manastiru Davidovici nalazi se grobna ploča sa štitom Nemanjića i tekstom na kojem piše da tu počiva rab Božiji Vratko, odnosno Jug Bogdan. Prema legendi koja je u ovom kraju veoma živa, u Davidovici su posle Kosovske bitke, sahranjeni i braća Jugovići. Selo u kojem se kod Brodareva nalazi manastir, zove se Grobnice, upravo po grobovima braće Jugovića, a prilikom arheoloških iskopavanja, na prostoru manastira otkriven je veći broj skeleta kao i jedan broj lobanja za koje narod odvajkada veruje da pripadaju devetorici Jugovića i Jug Bogdanu. Carica Milica je rođena u blizini ovog manastira. Cela ta istorijska priča, kao i ostaci fresaka iz 13. veka svrstali su manastir Davidovicu u najznačajnije manastire u Polimlju, a i šire“, kaže Pušica.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

Oznake: tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.