Sve više siromašnih u Novoj Varoši

rts.rs (N. Gavrilović) 14. фебруар 2014. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Nova Varoš

Nova Varoš ubraja se u nerazvijene opštine. Iako sa izuzetnim prirodnim potencijalima, svaki deseti od oko 16 hiljada stanovnika, korisnik je nekog vida pomoći Centra za socijalni rad.

U opštini sa izuzetnim prirodnim potencijalima, nekada čuvenom drvoprerađivačkom i gumarskom industrijom, najboljim proizvođačima "Zlatarskog sira", krompira i heljde, gotovo svaki deseti od oko 16 hiljada stanovnika Nove Varoši, korisnik je nekog vida pomoći Centra za socijalni rad.

Na ovakvu statistiku i pad životnog standarda, uticala je pre svega velika nezaposlenost, teška materijalna i socijalna situacija u Novoj Varoši koja se ubraja u nerazvijene opštine.

Korisnik socijalne pomoći, postao je pre pet godina kada je, poput više hiljada svojih sugrađana, ostao bez posla i redovnih primanja sam sa četvoro dece.

"Firma se raspala. Ja sam ostao bez posla, posle toga mi je žena umrla pre pet godina, tako da mi je Socijalno pomoglo i da nije toga ne znam kako bi i šta bi", kaže Milivoje Jovanović iz Nove Varoši.

U potrazi za poslom, proteklih godina iz Nove Varoši iselilo se oko 3.000, dok ga u, ovoj i zvanično nerazvijenoj opštini sa 12 seoskih i jednom gradskom Mesnom zajednicom još uvek traži gotovo 2.500 ljudi.

I mada je broj nezaposlenih trenutno nešto manji, stalnu ili povremenu pomoć Centra za socijalni rad, u prošloj godini dobilo je 1.400 ljudi odnosno stotinu više nego 2012. godine. Poseban problem predstavlja seosko područje na kome je Centar pokrenuo akciju identifikacije potencijalnih korisnika.

Direktorka opštinskog Centra za socijalni rad Jelena Leković kaže da postoji dosta staračkih domaćinstava i porodica koje nemaju stalna primanja i žive u izuzetno teškim uslovima. Osim toga trenutno je u toku realizacija projekta pomoć u kući za stara lica.

U nastojanju da zaustavi odliv stanovništva i utiče na visoku stopu nezaposlenosti, u prošloj godini, za podsticaj zapošljavanja, opština je izdvojila 30, a u ovoj 50 milona dinara.

Za nekoliko dana ovde će biti zaposleno 15, a posle završene obuke još 25 radnika. U opštini koja je u poslednjih deset godina izgubila oko 7.000 radnih mesta, to je, kažu, mali, ali značajan pomak u zapošljavanju.

U borbi za svako radno mesto, obezbeđeni su povoljniji uslovi za investitore, ali, kako kažu, postoje i neke ograničavajuće okolnosti.

"Loša infrastruktura, nezainteresovanost investitora, pogotovo za razliku od gradova koji su uz autoput, nezainteresovanost investitora da ulažu i, kao treće, nemogućnost lokalne samouprave da ona preuzme odgovornost pokretanja privrednih subjekata", kaže predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

U iščekivanju zakonskih olakšica, ovde rade na projektima koji će obezbediti veću uposlenost i smanjiti broj, pre svega radno sposobnih korisnika pomoći iz budžeta republike i opštine.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.