Akumulacije za žedna sela

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 10. фебруар 2014. године Пољопривреда Коментари

Stoku poje samo jednom dnevno u zaseoku Zorić Stoku poje samo jednom dnevno u zaseoku Zorić (foto: Ž. Dulanović)

Opština Nova Varoš planira da izgradi dve mini-akumulacije iz kojih će voda prirodnim padom stizati do domaćinstava u žednim zaseocima Mesne zajednice Božetići. Vrednost projekata je blizu 47 miliona dinara, a finansijska pomoć za radove biće zatražena od Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije.

U Božatićima, Bukoviku i Gornjoj Debelji presušili su i onako tanki izvori pa se meštani  dovijaju se na razne načine kako bi obezbedili vodu za žedna stada. Zbog nestašice vode ugrožena je i proizvodnja čuvenog zlatarskog sira, po kome je ovaj kraj poznat.

- Kritično je u pet zaseoka, a ideja nama je da na Jastrebcu i Božovom brdu gradimo akumulacije zapremine po 1.300 kubika, koje bi se pumpama punile vodom sa Korićanskog vrela, dok bi iz ovih akumulacija  voda prirodnim putem stizala do meštana.  Izgradnjom ovih mini-akumulacija sa tehničkom vodom, meštanima će ostati više vode za piće iz privatnih vodovoda– kaže predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Voda iz mini-akumulacija, prema evidentiranim potrebama i stanju na terenu,  stizaće do 399 potrošača sa 904 grla krupne stoke, a služiće za navodnjavanje oko 159 hektara oranica. Samo sa jednim punjenjem akumulacije će moći da podmire tromesečne potrebe žednih zaseoka, a po istom principu narednih godina rešio bi se i problem zaseoka u mesnoj zajednici Radoinja.

-Ministarstvo poljoprivrede za ovakve projekte izdvaja oko 80 odsto potrebnih sredstava, a uslov konkursa je da zainteresovani meštani formiraju udruženje građana koje će tražiti donaciju . Oni bi morali i da se obavežu da neće praviti smetnje u imovinskim odnosima, a opština će im pomoći oko izrade konkursne dokumentacije i radova. Ukoliko se akumulacije budu radile uz pomoć donacije, meštani će na ime svog učešća u projektu priključak na mrežu platiti 23.000 dinara, koliko je i priključak na vodovod u gradu – kaže Paunović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.