Minimalac za podsticaj nataliteta

danas.rs (R. Popović) 19. децембар 2013. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Opština Nova Varoš planira da, u cilju pospešivanja nataliteta, iz budžeta za narednu godinu izdvoji znatno više sredstava na ime naknade za novorođenčad i nezaposlene porodilje. Predlog uvećanog iznosa naknada za bebe i kriterijume za dodelu budžetske subvencije porodiljama trebalo bi da se pred odbornicima nađe već na prvoj narednoj sednici, koja će biti održana u ponedeljak 23. decembra.

Na nedavnom zasedanju lokalnog parlamenta doneta je odluka da su sačini komisija koja će precizirati pravilnik po kojem bi ova eventualna inicijativa šefa odborničke grupe Nove Srbije Nikole Jelića, mogla biti sprovedena u delo.

- Ova godina je po broju rođene dece još dramatičnija nego prošla. Od početka 2013. do kraja novembra, u opštini su rođene 74 bebe od kojih je jedva polovina na gradskom području. To znači da će , ako se ovakav negativan trend nastavi, za šest godina u jedinoj gradskoj osnovnoj školi biti svega jedno odeljenje prvaka, rekao je Jelić na poslednjoj sednici SO.

Prema važećoj opštinskoj odluci, svako novorođenče u zlatarskom kraju dobija jednokratnu pomoć od 50.000 dinara, a nezaposlenim porodiljama sleduje 10.000 dinara mesečno do prvog rođendana deteta. Ove godine je za ove namene iz budžeta izdvojeno oko 6,5 miliona dinara.

- Predložićemo da se naknada za bebe uvećava za 50.000 dinara po redu rođenja, odnosno svako sledeće dete u porodici dobijalo bi dodatnih 50.000 dinara. Takođe, tražićemo da se nezaposlenim porodiljama mesečno isplaćuje minimalac umesto sadašnjih 10.000 dinara, ističe Jelić, čiji je predlog naišao na podršku svih odbornika, ali uz rezervu da li će ona eventualno moći i da se realizuje zbog inače tanke gradske kase.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.