Greške na mapi Nove Varoši: Kartu čitaj, a seljaka pitaj

novosti.rs (D. Gagričić) 13. децембар 2013. године Туризам Друштво Коментари

Увачко језеро Uvačko jezero (foto: zlatarinfo.rs)

Greške na turističkoj mapi zbunjuju namernike i uveseljavaju meštane. Omanuli lokalni konsultanti, pa u TSC „Zlatar“ spremaju ispravke.

Na tek objavljenoj turističkoj karti opštine Nova Varoš ucrtana su dva vodotoka u selima pod Javorom, tamo gde ih nema, a meštani tog kraškog terena, najbolji stočari u čitavom kraju, zlatom bi ih platili. „Kartografi“ su i ušće reke Kladnice „preselili“ kilometrima niže - iz Uvačkog u Zlatarsko jezero?!

Ove greške uveseljavaju pojedine meštane u zimskoj dokolici, dok se drugi ljute, tražeći da krivci iz svog džepa plate ispravke. S druge strane, namernici, koji budu imali u rukama mapu na kojoj se tek osušila štamparska boja, moraće na terenu da prizovu u pomoć decenijama staru krilaticu istraživača i geografa Jovana Cvijića: „Kartu čitaj, a seljaka pitaj!“. Ako to ne učine, teško će se snalaziti.

- Šta kukate i tražite dovođenje vode kad vam teče Suvodo? - deo je šaljivih SMS poruka koje znanci i komšije upućuju meštanima Gornje Debelje, pored čijih zaseloka je plavom krivuljom nacrtana rečica, a oni imaju potok koji leti nestaje, a i u kišnih danima ponire i ne stiže do Zlatarskog jezera, pa cisternama dovlače vodu za kućne potrebe i napajanje stoke.

Ovo je drugi put da se omane u turističkim mapama. Pre pet godina, pri unošenju podataka na satelitski snimak - priređivači „nisu videli“ nove i važne pravce, kao put Nova Varoš - Ivanjica, izostavljeni su ili pogrešno upisani toponimi, uneti su „bajati“ podaci.

- Greške na karti biće ispravljene - odgovara na primedbe Ivana Novaković, v. d. direktora Turističko-sportskog centra „Zlatar“. - Sa izradom karte žurilo se uoči Sajma turizma u Kragujevcu i pre štampanja materijal je dat na uvid lokalnim konsultantima. Nova mapa imaće i bolji grafičko-likovni prikaz grada.

ZAMERKE

ZAMERKE stižu i iz susedne Sjenice što se TSC „Zlatar“ godinama „kiti tuđim perjem“, objavljujući u svojim prospektima, pa i na poslednjoj mapi slike meandara Uvca u delu kanjona koji pripada pešterskoj opštini. S druge strane, pljušte i optužbe Novovarošana, jer nema fotografija bajkovitih predela na Zlatarskom i Radoinjskom jezeru ili iz klisure Tisovice. Nedostaju i ikone stare tri veka iz crkve brvnare u Radijevićama, kao i eksponati iz pre godinu dana otvorenog odeljenja užičkog Muzeja u Novoj Varoši.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.