U Novoj Varoši ostaje sudska jedinica

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 22. новембар 2013. године Политика Коментари

Panorama Nove Varoši Panorama Nove Varoši (foto: Foto Mirko)

Sudska jedinica u Novoj Varoši koja je predlogom nove mreže sudova bila predviđena za ukidanje ostaće i nakon 1. januara iduće godine kada na snagu stupa novi Zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Poslanici Skupštine Srbije  u sredu su prihvatili amandman URS-a pa će u Novoj Varoši i dalje raditi sudska jedinica Osnovnog suda u Prijepolju.

Ovim su konačno urodili plodovi napori opštine Nova Varoš da sudsku jedinicu spasi od gašenja. Pismo u kom argumentima potkrepljuje svoj zahtev, a koje su pored čelnika opštine potpisali i svi stranački prvaci, lokalna samouprava je polovinom oktobra uputila Ministarstvu pravde, Odboru za pravosuđe Skupštine Srbije i šefovima svih poslaničkih grupa, a u Narodnoj Skupštini njihov zahtev u amandman su pretočili opozicioni URS i njihov poslanik iz Užica Branislav Mitrović. Obrazlažući amandman u Skupštini, Mitrović je upozorio da će stanovnici Nove Varoši u slučaju ukidanja sudske jedinice po pravdu u Prijepolje morati da putuju i po 120 kilometara, što je otežavajuća okolnost naročito u zimkim mesecima kada snegovi zaveju planinske puteve.

- Opština Nova Varoš ustupila je Ministarstvu pravde 350 kvadrata za Opštinski sud u velelepnoj zgradi u centru grada, gde se nalazi i administrativni centar lokalne samprave.  Prostorije su sredstvima Vlade Srbije opremljene najsavremenijom kompijuterskom opremom i nameštajem, kao i vozilima. Svaki sudija je imao svoj kabinet ,što je retkos naći čak i u Apelacionom, odnosno Višim sudovima. Do reforme pravosuđa 2009. godine Opštinski sud u Vovoj Varoši imao je pet sudija, i bio je treći po efikasnosti i ažurnosti u Srbiji – rekao je obrazlažući amnadman poslanik URS Branislav Mitrović.

Stupanjem na snagu Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, Srbija će  umesto 37 imati 72 osnovna suda, dok će broj sudskih jedinica sa 103 biti smanjen na dvadesetak. Sudska jedinica u Priboju prerašće u Osnovni sud.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.