Rezervat Uvac: Ribu poklonili monasima

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 27. новембар 2013. године Екологија Друштво Коментари

Čuvari sa zaplenjenim mrežama Čuvari u Rezervatu (foto: Ž. Dulanović)

Preduzeće „Rezervat Uvac“ koje gazduje zaštićenim prirodnim dobrom i kolonijom beloglavog supa u kanjonu reke Uvac poklonilo je pred početak božićnog posta po 50 kilograma jezerske ribe bratstvu manastira Dubnica u Božetićima i manastiru Svetih prepodobnih Joakima i Ane u Rutošima.

Riba je izlovljena mrežama u naučne svrhe kako bi stručnjaci Instituta za multidisciplinarne studije iz Beograda uradili takozvanu riblju osnovu i utvrdili broj, pol, uhranjenost i veličinu jedinki  ribljih vrsta koje nastanjuju  Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko jezero.

- Mada nam pravila nalažu, smatrali smo da je nehumano i velika šteta odlagati na deponiju ribu koja je potpuno zdrava i za ljudsku ishranu. Za našu akciju koja će postati tradicionalna imamo saglasnost nadležnog ministartva  – kaže direktor „Rezervata Uvac“ Branko Bjelić.

Izlov ribe mrežama u tri jezera radi izrade riblje osnove radi se godišnje,  pred početak zimske sezone.

- Ribu izlovljenu na ovaj način poklanjaćemo i u buduće, a pored manastira donaciju će sigurno dobiti i jedina narodna kuhinja u gradu. Prebrojavanje ribe radi se i s proleća, ali na znatno manjem uzorku, i tada smo u zakonskoj obavezi da svu ribu vratimo nazad u jezero   – kaže Bjelić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.