Kanjon Uvca: Raste broj beloglavih supova

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 03. децембар 2013. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo

Nebom iznad Srbije danas krstari 358 beloglavih supova, a broj ovih ptica koju zbog zadivljujućeg leta s parvom zovu „nebeski kralj“ za poslednje dve decenije povećao se gotovo 13 puta.

Brojnost ovih retkih i korisnih ptica utvrđena je popisom obavljenim u njihova tri poslednja staništa, a najveća kolonija je u kanjonu Uvca u čijim liticama se gnezi čak 258 orlova lešinara.

Za gnezdima i skloništima beloglavog supa skrivenim u stenama iznad Uvačkog, Zlatarskog i Radoinjskog  jezera i njihovih pritoka tragale su  ekipe ornitologa i rendžera iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Tokom celog dana, po hladnom i vetrovitom vremenu oni su brojali ptice u okviru akcionog plana za zaštitu orlova na Balkanu. Tačan broj orlova lešinara ornitolozi su pokušali da utvrde i u kanjonu Mileševke i Trešnice, a u poslu su imali pomoć članova udruženja „Jadovnik, netaknuta oaza prirode“ iz Prijepolja i „Natura“ iz Valjeva.

- Broj orlova se u Srbiji odnosu na prošlu godinu povećao za 48 jedinki, a ove godine je izbrojano najviše lešinara do sada. U kanjonu Mileševke prebrojano je 55, a u kanjonu Trešnjice 45 ptica. U tri kolonije je i 135 do 140 parova koji se gnezde, što je impozantan broj, a prebrojano  je i 98 mladunaca – pojašnjava ornitolog Bratislav Grubač, stručni saradnik u zavodu za zaštitu pidoe iz Beograda.

Beloglavi supovi, svojevrsni čistači prirode koji su od vajkada leteli iznad ovih prostora, pre samo dvadesetak  godina bili su na ivici istrebljenja. U Srbiji je 1993. godine bilo svega 14 parova, a danas je samo u kanjonu Uvca oko četrdesetak mladih ptica koje stiču polnu zrelost.

- Zahvaljujući akciji koju je sredinom devedesetih godina prošlog veka pokrenula grupa zaljubljenika u ove ptice i pomoći države, danas  je kolonija beloglavog supa u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“  jedna je od najvećih u ovom delu Evrope. Na dva hranilišta u kanjonu Uvca, uz pomoć meštana i klaničara , godišnje isteramo i orlovima serviramo blizu 250 tona mesa uginulih životinja i klaničkog otpada  što je od ključne važnosti za opstanak kolonije – kaže direktor „Rezervata Uvac“ Branko Bjelić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.