Rezervat Uvac: Video nadzor protiv ribokradica

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 17. децембар 2013. године Екологија Друштво Коментари

Čuvari sa zaplenjenim mrežama Čuvari sa zaplenjenim mrežama (foto: Ž. Dulanović)

Na tri jezera u kanjonu Uvca, koja su deo Specijalnog rezervata prirode, instalirano je osam mobilnih kamera tehnički opremljenih i za noćno snimanje, koje će biti od pomoći rendžerima rezervata u borbi protiv ribokradica.

Kamere se aktiviraju uz pomoć senzora i svaku aktivnost koju zabeleže kao fotografiju putem MMS-a šalju u centralu preduzeća „Rezervat Uvac“ koje gazduje ovim zaštićenim prirodnim dobrom.

- Kamere se često sele kako bi se pokrila sva mesta pogodna za bacanje mreža i ribokrađu. Pod upravom „Rezervata“ u kanjonu Uvca je čak 65 kilometara plovnog puta i 300 kilometara jezerske obale, što je bilo gotovo nemoguće u svakom trenutku kvalitetno pokriti  i pored toga što svih 11 rendžera danonoćno dežura na jezerima i njihovim pritokama bogatim ribom – kaže šef čuvarske službe rezervata Marko Obućina.

U kanjonu Uvca gde je godišnje plenjeno i po 70 mreža, rendžeri su od početka ove godine iz jezerskih  dubina izvukli svega četiri mreže ukupne dužine oko 160 metara. Na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru trenutno je na snazi  „vanredno stanje“ jer su zbog povećane potražnje za ribom  ribokradica najaktivnije u ovo doba godine.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.