Zlatarsko jezero: Vizitorski centar dobija vodu za piće

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 19. децембар 2013. године Туризам Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Vizitorski centar na Zlatarskom jezeru (foto: zlatarfest.rs)

„Rezervat Uvac“ uspeo je da obezbedi vodu za piće za Vizitorski centar na Zlatarskom jezeru, pa će ovaj reprezentativni objekat sagrađen pre dve godine u Kokinom Brodu konačno na proleće otvoriti vrata za turiste.

Zbog toga što su meštani odbili da ustupe deo Lečića vrela, objekat će se uz pomoć cisterni napajati vodom sa gradskog vodovoda, a izgradnju rezervoara sa 1,7 miliona dinara finanisraće resorno Ministrstvo prirodnih resursa i rudarstva.

- Za dopremanje vode sa gradskog vodovoda trebaće nam 80 hiljada dinara godišnje. Sredstvaima koja smo Mesnoj zajednici Vraneša nudili za priključak na Lečića vrelo moćićemo da obezbedimo vodu za pet turističkih sezona, a da za to vreme pronađemo alterativno izvorište za napajanje objekta – kaže direktor „Rezervata Uvac“ Branko Bjelić.

Na izvorište Lečića vrelo priključeno je oko 240 domaćinstava iz Vraneša, Kokinog Broda i Radoinje. U sušnim mesecima ona međutim kubure sa suvim slavinama jer zbog dotrajale kaptaže u nepovrat se prosipa gotovo polovina vode sa izvorišta.

- U zamenu za priključak ponudili smo da saniramo kaptažu  i da vodu koja otiče sprovedemo u vodovod kako bi tri sela konačno rešila problem.  Deo meštana se međutim usprotivio načelnom dogovoru sa savetom Mesne zajednice, pa smo morali da tražimo novo rešenje – kaže Bjelić. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.