Murtenica: Plivanje za Bogojavljenjeski krst

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 16. јануар 2014. године Традиција Коментари

Plivanje za Časni Krst na Murtenici (foto: Ž. Dulanović)

Na prirodnom jezercetu na izvoru Rzava na padinama Murtenice, najodvažniji će u nedelju, na Bogojavljenje, plivati za Časni krst, na manifestaciji koju petu godinu za redom organizuje porodica Milanke i Branka Popovića iz Užica.

Na prirodnom jezercetu na izvoru Rzava na padinama Murtenice, najodvažniji će u nedelju, na Bogojavljenje, plivati za Časni krst, na manifestaciji koju petu godinu za redom organizuje porodica Milanke i Branka Popovića iz Užica, vlasnika građevinskog preduzeća „Zanatski centar Popović“. Jezerce koje administrativno pripada opštini Nova Varoš, nalazi se na lokalitetu Borja-Zeleni Breg, na četvrtom kilometru puta Vodice-Ljubiš.

Ovogodišnje Bogojevljensko plivanje za Časni krst na jezercetu koje se nalazi na  imanju familije Savković iz Draglice počeće u 12 sati. Osvećenje jezerske vode obaviće sveštenici stare Užičke crkve, posvećene Svetom Marku, a očekuje se da će za Časni krst, kao i prošle zime plivati petnaestak odvažnih. Oni će pre ulaska u hladnu vodu morati da prođu lekarski pregled.

- U protekle četiri godine, uprkos snegu i temperaturama koje su se spustale i do 12 podeoka ispod nule, na Borju je za Časni krst plivalo preko 30 hrabrih momaka. Zahvaljujući Bogojavljenskom plivanju ali i revijalnoj Kosidbi u julu, jezerce na Rzavu i nenaseljeni Zeleni breg, kao istinski dragulji prirode, imaju sve više poklonika. Manifestacije koje organizujemo uz nesebičnu pomoć priajtelja ,naš su dug precima koji su mukom stekli imanje na Borju i sačuvali ga za pokolenja  – kaže  organizator manifestacije Milanka Popović.

Na prošlogodišnjem takmičenju, najmasovnijem do sada, pobedio je Nenad Zorić iz Užica, a prvi put je plivao i jedan Novovarošanin – Milija Šuljagić iz Negbine. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.