Тавничко језеро

Vila "Zona" - Danica Тавничко језеро (фото: Зона Златар)

Тавничко језеро је настало у окну бившег рудника и место је несвакидашњих доживљаја и извориште фантазија. Вода у језеру је чиста и тиркизно плава. У летњим месецима је идеална за купање.

Пре тридесетак година, рудари у Драглици су вредно радили свој посао - тражили руду магнезита. Нису ни слутили да ће се баш ту, на дну њихове јаме, формирати једно од најзанимљивијих језера у Србији - Тавничко језеро.

Ако сте истински заљубљеник у природу, неће вам бити тешко да скренете на макадамски пут, 200 метара изнад магистрале, од Тавника ка Златибору и откријете његове лепоте. До воде се може сићи само на неколико места, јер су падине скоро па вертикалне. 

Језеро је дугачко 70, а широко око 40 метара и пуни се из два јака извора. Највећа дубина, измерена на средини језера, износи 8 метара. Захваљујући природном окружењу, овде нема ветра и таласа па је преко лета вода топлија него на језерима у кањону Увца. 

Мештани су се потрудили да језеро буде и порибљено, па су неки примерци риба донети чак са другог краја земље - из Баната. Ипак, ово није зона за риболов, јер је број риба у језеру јако мали.

zlatibor murtenica jezero draglica tavničko jezero tavnik